Bidra till ett hållbart och cirkulärt samhälle

Essity har som mål att utveckla produkter och lösningar för att bidra till ett hållbart och cirkulärt samhälle. Cirkularitet är en affärsmodell som innebär att vi strävar efter minskad resursförbrukning vid design av produkter och tjänster och i samband med produktion och konsumtion samt en effektiv återanvändning, återvinning eller kompostering av våra produkter vilket leder till en minskning av konsumentavfallet.

Att arbeta med cirkulär ekonomi innebär även att vi ständigt måste utmana oss själva och hur vi arbetar med innovation och anpassa våra affärsmodeller så att de stödjer vår målsättning.

Cirkulära möjligheter

Vår produktportfölj består till stor del av engångsprodukter. För att bidra till ett hållbart och cirkulärt samhälle arbetar vi för att hitta affärsmodeller som innehåller en effektiv insamling av använda produkter och en teknologi som separerar de olika material som finns i produkterna på ett sätt som skapar nya attraktiva returmaterial. Vad gäller återvinning av papper så finns redan infrastruktur på plats i de flesta länder där Essity verkar. Under 2017 användes 43 procent returfiber i vår tillverkning av mjukpapper.

För att lyckas med vår målsättning arbetar Essity tillsammans med andra företag. Vi är medlem i Ellen MacArthur Foundation for Circular Economy (CE100) som stöder företag och organisationer att utveckla cirkulära lösningar. Detta medlemskap erbjuder förutom ett nätverk med andra företag och sektorer, även kunskap som leder till nya perspektiv på våra produkter och tjänster.

Effektivisering i produktionen

Essity arbetar ständigt med att förbättra resurseffektiviteten i verksamheten, bland annat genom energibesparingsprogrammet ESAVE som sedan 2010 reducerat energianvändningen per ton producerade produkter med 9,4 procent vilket motsvarar en minskning av energikonsumtionen med 1,2 TWh. Under 2017 genomfördes ESAVE-projekt som resulterade i 0,4 procent reducering av använd energi per ton producerade produkter. I tillägg till detta arbetar vi med MSAVE vilket är ett motsvarande program för råmaterial som syftar till att optimera kostnaden samt minimera miljöpåverkan och avfall från råmaterialen.

Essity har som mål att återvinna och använda 100 procent av avfallet och biprodukterna från produktionen. Redan idag återvinns 62 procent.

Effektiva produkter till våra kunder

Vi strävar även efter att leverera effektiva produkter och tjänster som innebär att våra kunder kan minska sin konsumtion. Under varumärket Tork arbetar vi ständigt med nya och effektiva behållarlösningar. Som exempel kan nämnas Tork Xpressnap®, Tork SmartOne® och den senaste innovationen Tork PeakServe®. Ett annat exempel är TENA Solutions som är en tjänst där vi hjälper vårdhem att optimera sin inkontinensvård genom en omfattande analys av verksamheten. Resultatet är förbättrat välbefinnande för vårdtagarna, minskad resursförbrukning och en lägre totalkostnad.

Tork PaperCircle™ (photo)

Tork PaperCircle™

Den cirkulära ekonomin blir allt viktigare och Tork PaperCircle™ är ett bra exempel på hur vi tillsammans med våra kunder visar vägen för hygienprodukter. Vi kan med denna metod hjälpa våra kunder att sluta cirkeln genom att återvinna förbrukade pappershanddukar för tillverkning av nya mjukpappersprodukter. Tyska Commerzbank ingår i ett pilotprojekt och har nyligen utökat tjänsten till 15 kontor.

”Genom Tork PaperCircle™ kan vi sänka våra koldioxidutsläpp och de berörda byggnaderna genererar ungefär 20 procent mindre avfall. Tork PaperCircle™ etablerar oss som en pionjär inom återvinning bland tyska företag”, säger Dirk Middelmann, Corporate Real Estate Management, Commerzbank.