Ansvarsfulla inköp

Essitys ambition är att främja hållbar och ansvarsfull affärspraxis i hela leverantörskedjan genom att välja och belöna samarbetspartners som delar samma värderingar som Essity och som uppfyller vår uppförandekod och globala leverantörsstandard.

Worker (photo)

Konsumenter och kunder som använder våra produkter ska känna sig trygga med dess säkerhet och kvalitet. De ska även vara förvissade att produkterna tillverkas och tillhandahålls på ett ansvarsfullt och hållbart sätt som inte gör avsteg från respekt för människor eller miljö. För att säkerställa detta måste våra leverantörer underteckna den globala leverantörsstandarden och informera om bolagets hälso- och säkerhetsarbeten, arbetsförhållanden, miljö och affärsetik i den globala databasen Sedex samt potentiellt genomgå en etisk revision beroende på utfallet från riskbedömningen. Vi arbetar ständigt för att ytterligare utveckla våra rutiner och processer för att säkerställa ansvarsfulla inköp.

Essity är en av världens största massafiberinköpare. Detta innebär att vi har möjlighet att verka för hållbart skogsbruk globalt genom att Essity enbart köper färskfiber som härstammar från ansvarsfullt skogsbruk – skogar som förvaltas under goda arbetsförhållanden och med respekt för den biologiska mångfalden och ursprungsbefolkningars rättigheter. All träfiber som Essity köper och använder i sin produktion måste vara certifierad enligt FSC® eller PEFC™ standarder. Minimikravet är att fibern uppfyller kraven enligt FSC Controlled Wood-standarder, vilket innebär att fiberns ursprung har kontrollerats av en oberoende part. Målet omfattar samtliga leveranser av färskfiber (massa, förpackningar, moderrullar och varor som Essity köper från andra leverantörer). Vi arbetar ständigt med en intressentdialog för att hantera risker i leverantörskedjan, under året har vi till exempel haft en dialog med Greenpeace om fiberinköp från norra barrskogsbältet.

Vi arbetar kontinuerligt för att optimera leverantörsstrukturen. Under 2017 har vi godkänt fler leverantörer vilket gör det möjligt för oss att handla både med centrala avtal, då vi har möjlighet att köpa stora volymer till fördelaktiga villkor, och att för vissa material handla lokalt, och därmed reducera transporter och bidra till samhället där vi verkar.

Så arbetar vi med våra fiberleverantörer

Kunder och konsumenter måste kunna lita på att alla fiberbeståndsdelar i en Essityprodukt kommer från ett ansvarsfullt skogsbruk. Utöver att följa FSC och PEFC:s ramverk gör vi utifrån vår fiberpolicy alltid en egen riskutvärdering av fiberleverantörer. De måste även besvara ett frågeformulär och uppvisa en godkänd spårbarhetscertifiering av fibermassan. Vi tar även extern hjälp till exempel genom satellitteknik och kan sedan skapa oss en helhetsbild av leverantörernas verksamhet och utmaningar. Vi har därefter löpande uppföljningar med våra leverantörer och gör även platsbesök där vi kan kontrollera hur de arbetar. Tillsammans kan vi rätta till eventuella avvikelser.

I samband med FSC:s generalförsamling skrev vi under The Vancouver Declaration, ett löfte från bolag över hela världen att verka för mer hållbara inköp av skogsprodukter.

År 2017 levererades 3,7 miljoner ton färsk fiber i form av timmer, massa, förpackning, moderrullar och produkter från en tredje part. 65 procent av fibern var FSC-/PEFC-certifierad och nära 35 procent uppfyllde FSC-kriterier för kontrollerat fiber.

Wood (photo)

Essity utnämndes under 2017 till global ledare för vårt arbete med vatten och skogsfiberbaserade material av CDP en internationell icke vinstdrivande organisation som arbetar för hållbara ekonomier. Av tusentals undersökta bolag kvalificerade sig Essity som ett av endast fyra till CDP:s A-lista för både CDP Water och CDP Forest. Vi fick även ett högt betyg, A–, för vårt klimatarbete.

Essity visar sitt stöd för transparens genom att delta i Environmental Paper Company Index 2017 (EPCI). Koncernen får en sammanlagd poäng på 78,7 procent, och 94 procent för sina ansvarsfulla fiberinköp.

På Essity är vi övertygade om att en viktig del för att säkerställa att vi kan påverka leverantörer går via samarbeten. Essity blev under året medlem i Better Cotton Initiative som har som syfte att förbättra villkoren för bomullsodlare.