Avfallshantering

Tillgång till produkter och lösningar inom hygien och hälsa är nödvändigt för att säkerställa människors rätt till hälsa och försörjning, samt för samhällens utveckling. Essity som erbjuder dessa produkter och tjänster vill ta ett ansvar för hela produktens livscykel, även efter att den är använd.

Essity received an honorary mention at the European Paper Recycling Awards held by the European Parliament for its work on Tork PaperCircle™ (photo)

Tork PaperCircle™

Med tjänsten Tork PaperCircle bidrar vi till att flytta fram standarder för återvinning av förbrukade pappershanddukar. Detta är en lösning där vi vänder oss till kunder som till exempel universitet, fastighetsbolag och flygplatser där pappershanddukar ofta står för en betydande del av det totala avfallet. Hittills har det varit svårt att återvinna pappershanddukar beroende på tuffa hygienkrav och tekniska begränsningar. Genom våra pilotprojekt i Nederländerna och Tyskland har vi dock kunnat visa att detta är möjligt genom att samla in förbrukade pappershanddukar och skicka dem till en närbelägen Essityanläggning för omvandling till mjukpappersprodukter. Genom denna process kan man minska koldioxidavtrycket med minst 40 procent1).

1) För pappershanddukar jämfört med befintliga alternativ för avfallshantering. Baserat på en livscykelanalys (LCA) som har verifierats av Svenska Miljöinstitutet (IVL) 2017, där även de processer som har rationaliserats bort har beaktats.

Special recognition award (photo)
Tork PaperCircle™ förpackning (foto)

Den 18 oktober 2017 fick Essity ett hedersomnämnande på European Paper Recycling Awards i Europaparlamentet för arbetet med Tork PaperCircle™.

Genom att arbeta med livscykelanalyser kan vi identifiera var i värdekedjan miljöpåverkan är som störst. Därmed kan vi rikta våra insatser för att få bästa resultat. Vi arbetar kontinuerligt med att effektivisera resursanvändningen samt utveckla produkter som är designade för att reducera konsumtion och därmed avfall. Exempelvis kan tunnare och mer effektiva produkter leda till mindre material och minskad mängd avfall.

Ett annat sätt att minska miljöpåverkan är att hantera produktions- och konsumentavfall på ett ansvarfullt sätt och därigenom bidra till ett hållbart och cirkulärt samhälle. Ett exempel är vårt mjukpapper där vi använder en betydande andel returfiber. På flera marknader där Essity bedriver verksamhet finns idag en infrastruktur för att samla in använt papper och sälja det till företag som använder returfiber.

För våra produkter inom affärsområdet Personal Care är energiåtervinning genom förbränning ett bra alternativ eftersom det i dagsläget inte finns några etablerade affärsmodeller för insamling och återvinning av använda produkter. Det finns teknologier för att separera de olika material som ingår i produkterna, men idag begränsar kombinationer av många olika material och föroreningar från kroppsvätskor och mediciner värdet av de nya returmaterialen. Vi arbetar tillsammans med externa partners för att lösa de utmaningar som står i vägen för att skapa mer attraktiva och konkurrenskraftiga nya returmaterial.

CE100 (logo)

En väg framåt är vårt medlemskap i CE 100 inom Ellen MacArthur Foundation. Vi är övertygade om att det är i partnerskap som vi tar fram nya lösningar för att skapa värde efter användning. Under 2017 har vi tillsammans med partners arbetat med att lyfta fram fördelarna med förnybara material i det cirkulära perspektivet. Förnybara material har en lägre klimatpåverkan och kan både återvinnas och i vissa fall även komposteras.