Affärsetik och mänskliga rättigheter
Essitys uppförandekod är grundpelaren för hur vi säkerställer ansvarsfull verksamhet och agerar med integritet mot våra intressenter.
Utbildning är ett viktigt verktyg för att hjälpa medarbetare att agera i enlighet med koden, både genom utbildning av nyanställda och genom vidareutbildning. Under 2017 utbildades 93 procent av våra nyanställda i uppförandekoden. Etiska affärsmetoder, goda arbetsförhållanden, nolltolerans mot trakasserier och respekt för mänskliga rättigheter är några fokusområden. Genom att integrera uppförandekoden i alla delar av verksamheten arbetar vi ständigt med att upprätthålla en kultur av integritet. Vi har som mål att utvärdera våra leverantörskedjor utifrån ett totalt riskperspektiv. Essity har en global leverantörsstandard. Leverantörer som åtagit sig att följa kriterierna i denna standard svarade för 64 procent av Essitys inköpskostnader under 2017. Målet är att 100 procent av våra leverantörer ska följa dessa kriterier 2020.
Under 2016 lanserade vi ett program om ansvarsfullt ledarskap. Programmet består dels av en teoridel som betonar hur ledare måste agera för att inte skapa en arbetsmiljö som leder medarbetare till att begå oetiska handlingar, dels ett spel där deltagare genom olika dilemmascenarion får diskutera och navigera kring svåra situationer. Under 2017 genomförde drygt 2 200 chefer och medarbetare programmet, vilket innefattar omkring 90 procent av Essitys högsta- och mellanchefer. För att utvärdera effekten av programmet har en anonym utvärdering gjorts i samband med workshopen. Resultatet visar att 89 procent ansåg att utbildningen ledde till ett mer öppet klimat för att prata om etiska dilemman.
Ett annat viktigt element för en god arbetsplats med sunda värderingar är en öppen kultur där man vågar påtala oacceptabla beteenden som diskriminering och trakasserier. I samband med de så kallade #metoo-uppropen påmindes Essitys medarbetare om bolagets uppförandekod och vår nolltolerans mot alla former av trakasserier genom olika aktiviteter och via intranätet. Medarbetare uppmanades även att anmäla brott mot uppförandekoden genom Essitys olika rapporteringskanaler, såväl interna som externa.
Workshops om mänskliga rättigheter
Mänskliga rättigheter fortsätter att vara i fokus för Essitys arbete för en ansvarsfull och hållbar värdekedja. Under 2016 togs ett utbildningsprogram fram för att hjälpa Essitys olika enheter att lokalt kartlägga områden där rättigheter riskerar att kränkas. Det innehåller en introduktion till ramverket för mänskliga rättigheter och en övning med att kartlägga enhetens påverkan på människors rättigheter.
Under 2017 genomfördes sju workshops i tre länder i Latinamerika med sammanlagt 94 deltagare. Dessa workshops ledde till att man valde att arbeta vidare med områden som rättvis lönesättning, säkerhet på väg till och från arbetet och arbetsvillkor hos bemanningsföretag. I slutet på 2017 fanns en åtgärdsplan på plats för samtliga riskområden vid varje enhet, varav 72 procent hittills har genomförts.