Risker, omvärldsdialog och väsentlighetsanalys
Essity arbetar aktivt för att samverka med våra olika intressenter för att förstå deras behov och förväntningar på oss samt våra produkter och lösningar. Genom att arbeta nära våra kunder och konsumenter kan vi utveckla långsiktiga hållbara relationer och vi får också ett värdefullt underlag till kontinuerliga förbättringar och val av arbetssätt.
Risker och möjligheter
Essity är exponerat för risker som kan ha större eller mindre påverkan på bolaget. I den årliga strategiprocessen görs en kartläggning och bedömning av de risker som finns inom affärsenheterna. Risker kan påverka Essity positivt och negativt. Rätt hanterat kan de innebära affärsmöjligheter.
Ansvaret för den långsiktiga och övergripande hanteringen av risker av strategisk typ följer bolagets delegeringsordning, från styrelse till vd och från vd till affärsenhetschef. En beskrivning av de viktigaste risker som påverkar Essitys möjlighet att nå uppsatta mål och hur de hanteras presenteras i kapitlet Risker och riskhantering.
I kontinuerlig dialog
En aktiv intressentdialog är ett sätt att säkerställa att Essitys prioriteringar och arbetssätt är relevanta i dagens samhälle. Essity strävar efter att samverka med bland andra kunder, konsumenter, medarbetare, investerare, leverantörer, medier, intresseorganisationer, myndigheter, politiker, beslutsfattare, lagstiftare och akademiska institutioner. Miljontals människor över hela världen har en påverkan på och intresse i Essitys verksamhet. Vi måste agera i samklang med det samhälle vi verkar i för att vara relevanta. En levande och lyhörd dialog med intressenterna hjälper oss att förstå vilka förväntningar som finns på oss som bolag och hur vi kan utvecklas och förbättras. Den hjälper oss också att förstå våra kunders och konsumenters behov, att bygga långsiktiga relationer och att formulera och genomföra vår affärsstrategi.
Viktiga frågor för Essity och våra intressenter
Väsentlighetsanalysen visar vilka frågor som är viktiga för oss på Essity och för våra intressenter. Den ligger även till grund för Essitys strategi och hållbarhetsarbete. Analysen baseras på en undersökning som genomfördes under 2017 bland cirka 1 000 intressenter från kunder, konsumenter, leverantörer, investerare, analytiker och medarbetare. Intressentgruppernas svar viktades för att ge en rättvis bild av resultatet.
Affärsetik ansågs vara det viktigaste området. Fri och rättvis konkurrens är en viktig grundpelare i varje samhälle och för varje hållbar affärsverksamhet. Vi har nolltolerans mot all form av korruption och oetiska affärsmetoder och förväntar oss att våra leverantörer ska följa samma regler i enlighet med vår globala leverantörsstandard.
Innovation ansågs vara det näst viktigaste området. Genom att finnas nära kunder och konsumenter, förstå behoven och omvandla insikterna till produkter och lösningar, bidrar Essity positivt i människors vardag, vilket stärker våra marknadspositioner och varumärken.
Kund- och konsumentnöjdhet rankades tredje högst. Kundförståelse och konsumentinsikt avgör vilka innovationer Essity utvecklar och hur den färdiga produkten eller lösningen levereras till marknaden. Konsumentdialogen sker bland annat med hjälp av fokusgrupper eller genom djupintervjuer. Våra säljare bidrar med mycket kunskap till utvecklingsarbetet.
Hälsa och säkerhet är viktigt för våra intressenter och avgörande för Essitys verksamhet. Vi har en nollvision för arbetsplatsolyckor. Medarbetarnas säkerhet och arbetsmiljö har högsta prioritet. Utöver att främja en sund och säker arbetsmiljö på våra egna anläggningar, kontrollerar vi praxis hos leverantörerna och samarbetar med dem för att förbättra säkerhetsarbetet.
Starka varumärken och marknadspositioner bygger på innovativa produkter och lösningar som underlättar vardagen. Starka varumärken innebär att bolaget kan öka innovationernas genomslagskraft. Ett starkt företagsvarumärke ökar också företagets möjlighet att attrahera nya medarbetare.
Andra viktiga områden som lyftes fram i undersökningen var transparens, mänskliga rättigheter, resurseffektivitet, bolagsstyrning och produktsäkerhet. För mer information, se kapitlet Väsentlighetsanalys.