H13. Leverantörskedjan
Essitys mål för ansvarsfulla inköp är att vi ska utvärdera våra leverantörskedjor utifrån ett riskperspektiv. År 2020 ska 100 procent av våra inköp komma från leverantörer som följer kriterierna i Essitys globala leverantörsstandard.
Under 2017 kom 64 (43) procent av inköpen från leverantörer som uppfyller dessa kriterier. Målet för 2017 var 61 procent. Dessutom är Essitys mål att utifrån fastställda rutiner utföra riskutvärdering av relevanta inköpskategorier, där målet är 53 inköpskategorier fram till 2020. Under 2017 har 35 inköpskategorier (66 procent) utvärderats, vilket var i linje med målet för 2017.
Resultat från etiska revisioner
Under året utvärderade Essity resultaten från 25 etiska revisioner av leverantörer, varav 16 utfördes av SGS på uppdrag av Essity i Indien, Kina, Turkiet, Saudiarabien, Brasilien, Ryssland och Mexiko. Dessutom godkändes 9 etiska revisioner av Essity, som utförts av en annan kund till leverantören.
Om det görs några kritiska fynd informeras Essity inom ett dygn. Hittills har den typen av reaktion orsakats av sällsynta fall av extrem övertid, utestående betalning för övertidsarbete, brandövningar som inte har genomförts under de senaste tolv månaderna eller otillräckliga eller obefintliga processer för att säkerställa arbetarnas ålder vid rekryteringen. Inga avtal med globala leverantörer sades upp till följd av hållbarhetsrelaterade överträdelser under 2017.
Uppskattningsvis 81 procent av hygienverksamhetens leverantörsbas av råvaror och produkter finns i Europa, 18 procent i Amerika och 1 procent i Asien/Mellanöstern. Många av produktionsanläggningarna för de globala strategiska leverantörerna i Asien och Latinamerika ägs av stora multinationella bolag med bas i Europa och USA. Detta är ett medvetet val från Essitys sida i syfte att minska de etiska riskerna i leverantörskedjan.
Globala och regionala leverantörer av råvaror och produkter utgör cirka 61 procent (50) av hygienverksamheternas inköp. 22 procent (21) av leverantörernas tillverkningsenheter finns i högriskländer enligt Maplecrofts Human Rights Index klassificering. Dessa leverantörer granskas med fokus på hälsa och säkerhet, mänskliga rättigheter, anställningsvillkor samt korruption. Behovet av en etisk revision kan också uppkomma till följd av andra indikatorer, som en låg värdering i Sedex, låg poäng för hälsa och säkerhet i Essitys leverantörsrevision eller i utfallet från Essitys riskbedömningar. Sedex är en onlinedatabas som möjliggör för våra leverantörer att dela med sig av sin status inom områden såsom arbetsförhållanden, hälsa och säkerhet och affärsetik. Efter 2017 har vi totalt 481 leverantörsanläggningar som delar med sig av denna data via Sedex.