Vår verksamhet

Man is drying his hands (photo)

Erbjudande och marknadsposition

Essity, med det globala varumärket Tork, är global marknadsledare inom professional hygiene. Tork är ett ”billion dollar brand”, det vill säga ett varumärke som omsätter över en miljard dollar årligen. Essitys erbjudande omfattar kompletta hygienlösningar, inklusive toalettpapper, pappershanddukar, pappersservetter, handtvål, handlotion, handdesinfektion, behållare, rengörings- och avtorkningsprodukter, Internet of Things sensorteknik samt service och underhåll. Essity är marknadsledare i Europa och har en marknadsandel som är ungefär dubbelt så stor som den näst största aktören. Essity är den näst största leverantören i Nordamerika och har en särskilt stark marknadsposition inom restaurangbranschen där Essity uppskattar att bolaget levererar ungefär varannan servett. Essity har även starka positioner på tillväxtmarknaderna, till exempel i Ryssland och Colombia, där Essity är marknadsledare. Det globala varumärket Tork ger betydande synergier eftersom kundkraven för professional hygiene är liknande i olika delar av världen.

Strategi

Essity prioriterar att stärka Torks globala marknadsledande position genom lönsam tillväxt och att växa till att bli marknadsledare i Nordamerika. Essity arbetar för att öka kundnöjdhet och lojalitet genom att hjälpa våra kunder att bli mer effektiva och miljövänliga samt förbättra hygienstandarden. Genom att lansera innovativa produkter och lösningar stärks Tork-varumärket och marknadspositionerna. Tork revolutionerade lokalvården genom att erbjuda en Internet of Things-lösning för fastighetsförvaltare på idrottsarenor, nöjesparker, sjukhus, flygplatser och kontor runt om i världen. Genom prisbelönta Tork EasyCube™ facility management mjukvara ges lokalvårdare och fastighetsförvaltare information i realtid för att säkerställa att tvål, handsprit, pappershanddukar och toalettpapper inte tar slut, vilket ger lägre kostnader och förbättrad användarupplevelse. Det möjliggör för kunderna att förbättra städningen genom att ha tillgång till realtidsinformation om vad som behövs, när och var. Den här nya databaserade städningen sparar tid för städpersonal och ökar produktiviteten samt städpersonalens arbetsmotivation. Under året lanserade vi åtta innovationer, bland annat Tork PeakServe®, Tork ExcelCLEAN® och Tork PaperCircle™.

Integrationen av det under 2016 förvärvade nordamerikanska bolaget Wausau Paper Corp. har under året fortsatt enligt plan. Wausaus fyra varumärken har under året framgångsrikt migrerats till Tork.

För att förbättra effektiviteten och ytterligare öka värdeskapandet inom affärsområdena Consumer Tissue och Professional Hygiene lanserades under 2016 ”Tissue Roadmap”. Det är en plan för att optimera leverantörs- och produktionskedjan, öka kostnads- och kapitaleffektivitet och säkerställa kapacitet för potentiell framtida tillväxt. Syftet är också att möjliggöra en snabbare produktionsanpassning i samband med innovationer och produktuppgraderingar. Den balanserar strukturella och organiska effektiviseringsmöjligheter i leverantörs- och produktionskedjan med kapacitetsexpansion på utvalda marknader.

New, improved Tork cleaning cloth with ExelCLEAN (photo)

Nya förbättrade Tork rengöringsdukar med ExelCLEAN®

Tork rengöringsdukar utgörs av ett sortiment allsidiga mjuka och flexibla rengöringsdukar av non-woven som passar för både lokalvård och industriell användning. Dukarna är starka och hållbara och utgör ett bra alternativ till hyr- eller tygtrasor. Rengöringsdukarna placeras med fördel i en väggbehållare eller på ett golvställ för att ha dem nära till hands, för enkel och ekonomisk utmatning och för att skydda dem mot smuts. Förpackningarna med vikta dukar har komprimerats med upp till 26 procent, vilket minskar behovet av lagringsutrymmen och gör det möjligt att få plats med ännu fler rengöringsdukar i behållarna.

Woman drying her hands (photo)

Tork PeakServe® Continuous® pappershanddukssystem

Jämfört med en traditionell handduksbehållare (foto)

Tork PeakServe® är ett nytt pappershanddukssystem som är speciellt utformat för högtrafikerade miljöer. Med den högsta kapaciteten på marknaden kan den betjäna mer än 250 procent fler besökare mellan varje påfyllning1). Det blir färre klagomål om att papperet har tagit slut. Den tid som sparas på färre påfyllningar kan städpersonalen i stället ägna åt andra uppgifter för att förbättra besökarnas upplevelse av toalettutrymmena. Systemet är lätt att fylla på och genererar mindre avfall vilket ger ett mer hygieniskt och trevligare toalettutrymme. Pappershanddukarna är dessutom komprimerade med 50 procent vilket ger en mindre förpackningsstorlek och därmed ett minskat behov av lagringsutrymme.

1) Jämfört med en traditionell pappershandduksbehållare.