Förvärv, investeringar och avyttringar

Leukoplast® (photo)

Förvärv av BSN medical

Den 3 april 2017 slutfördes förvärvet av BSN medical, ett ledande medicintekniskt företag. BSN medical utvecklar, tillverkar och säljer produkter inom sårvård, kompressionsbehandling och ortopedi. Köpeskillingen för aktierna uppgår till 1 394 MEUR och övertagande av nettolåneskuld till 1 321 MEUR. Essity konsoliderar BSN medical från och med 3 april 2017.

BSN medical har sedan förvärvstidpunkten påverkat koncernens nettoomsättning med 6 301 MSEK och justerad EBITA med 1 150 MSEK. BSN medical inkluderas i affärsområdet Personal Care.

Förvärvet av BSN medical passar Essity strategiskt mycket väl och stöder bolagets vision; att öka välbefinnande genom ledande lösningar inom hygien och hälsa, två områden som är nära sammankopplade. Essitys inkontinensverksamhet, med det globalt ledande varumärket TENA, delar samma positiva marknadsegenskaper, kundbas och försäljningskanaler som BSN medical, vilket möjliggör snabbare tillväxt genom korsvis försäljning.

BSN medical har med välkända varumärken som Leukoplast, Cutimed, JOBST, Delta-Cast och Actimove, ledande marknadspositioner inom flera attraktiva medicintekniska produktkategorier och skapar en ny tillväxtplattform med framtida möjligheter för branschkonsolidering. Förvärvet förväntas generera årliga synergier om minst 30 MEUR, med full effekt tre år efter att transaktionen slutförts. Bolaget har en affärsmodell med starkt kassaflöde och låg kapitalbindning.

Products (photo)

Investeringar

För att ytterligare stärka konkurrenskraften och möjliggöra framtida tillväxt inom mjukpappersverksamheten i Mexiko, har Essity beslutat att investera cirka 105 MUSD (cirka 950 MSEK) vid en av bolagets anläggningar i landet. Investeringen i Mexiko kommer att stärka Essitys produkterbjudande av högkvalitativt mjukpapper under varumärket Regio. Investeringen är i linje med bolagets strategi att effektivisera produktionen och säkerställa kapacitet för framtida tillväxt.

För att möta ökad efterfrågan på högkvalitativt mjukpapper och stärka produkterbjudandet i Storbritannien beslutade Essity att investera i en TAD-maskin (Through Air Drying) vid sin mjukpappersanläggning i Skelmersdale.

Essity har även, för att stärka produkterbjudandet inom baby care i Europa, beslutat att investera cirka 40 MEUR (cirka 380 MSEK) vid anläggningar i Europa.

Avyttring

Under 2017 avyttrade Essity mjukpappersanläggningen i Chesterfield till Sidcot Group Limited för en köpeskilling om cirka 3 MGBP (cirka 35 MSEK).