H1. Övergripande redovisningsprinciper

Redovisningsprinciper

Den miljödata och sociala data som rapporteras avser kalenderåret 2017. De inkluderade siffrorna följer relevanta rapporterings- och konsolideringsprinciper enligt principerna i den finansiella redovisningen. Essity använder den globala standarden Greenhouse Gas Protocol för att mäta, hantera och rapportera koldioxiddata. I siffrorna inkluderas Essitykoncernens helägda dotterbolag samt dotterbolag där Essity äger minst 50 procent i bolaget. Om bolaget ägs till 50 procent eller mer ingår hela bolaget.

Det kinesiska bolaget Vinda, där Essity äger 51,4 procent av rösterna och som sedan 2014 konsolideras som ett dotterbolag, är ett undantag. Den data som ingår från Vinda är information om de anställda samt viss hälsa och säkerhets- och miljödata. Vinda publicerar en ESG-rapport (Environmental, Social, Governance) som finns tillgänglig på www.vinda.com.

Vissa sociala data från samriskbolag är inte inkluderad. Not H2 Uppförandekodsdata är ett exempel på detta eftersom Essity och samriskbolagen inte har en gemensam uppförandekod. Förutom totala medarbetarsiffror och personalomsättning i Not H3 redovisas inte information från samriskbolag. Colombianska Familia-koncernen är Essitys största samriskbolag (se not F1). Familia-koncernen rapporterar enligt GRI G4 och mer information finns på www.grupofamilia.com.co.

Nyförvärvade bolag integreras när de ingått i koncernen ett helt kalenderår. Nyförvärvade enheters historiska miljödata och sociala data inkluderas så långt det är möjligt för att öka jämförbarheten (se även nedan under jämförbarhet). Avyttrade enheters data exkluderas helt från avyttringstidpunkten. För nedlagda enheter behålls historiska data. Essity slutförde i april 2017 förvärvet av BSN medical. I denna redovisning ingår hälsa- och säkerhetsdata och viss social data från BSN medical. BSN medicals verksamhet förbrukar mindre än 1 procent av de resurser Essity använder.

En huvudanläggning är en produktionsanläggning som ägs till 100 procent av Essity och som har 100 eller fler medarbetare.

Datainsamling

Den data som förekommer i rapporten samlas in med hjälp av olika system, främst koncernens redovisningssystem, miljö- och resursrapporteringssystemet (RMS) samt Essitys system för insamling av sociala data. Övergripande tabeller för miljö- och socialdata återfinns i icke-finansiell flerårsöversikt i kapitlet Miljödata.

Miljödata

Essitys resursledningssystem RMS omfattar 58 produktionsanläggningar, vilket täcker praktiskt taget hela bolagets miljöpåverkan och resursutnyttjande från produktion. I miljödatan ingår data från produktionsanläggningar men inte från koncernfunktioner, kontor eller samriskbolag. Data från fristående konverteringsanläggningar för mjukpapper redovisas i det relaterade pappersbrukets data.

Varje enhet rapporterar följande data till systemet:

  • råmaterialförbrukning
  • in- och utgående transporter
  • produktionsvolymer
  • energiförbrukning fördelat på egen vattenkraft, mottryckskraft och kraft från elnätet
  • bränsleförbrukning fördelat på biobränsle, fossilt bränsle och elpannor
  • utsläpp till luft, bland annat med uppgifter om fossilt respektive biogent koldioxid
  • utsläpp till vatten
  • fast avfall

Datan redovisas både internt och externt på bruksnivå, affärsenhetsnivå och för koncernen som helhet. Omräkningsfaktorer som använts:

  • Utsläpp av växthusgaser vid förbränning är beräknat med emissionsfaktorer per bränslets värmevärde. Källa: IPCC Guidelines 2006.
  • Utsläpp av växthusgaser från köpt elektricitet är beräknat med landets emissionsfaktor publicerat av IEA (International Energy Agency).

Sociala data, hälsa och säkerhet samt personalrelaterad data

Datan härrör från olika interna system och verktyg beroende på uppgifternas natur. Personalrelaterad data kommer från Essitys HR-system och annan kvalitativ data samlas in i Essitys databas för social data.

Jämförbarhet

Då detta är Essity första rapport används föregående års siffror som finns tillgängliga i tidigare publikationer av SCAs hållbarhetsredovisning. Dessa uppgifter är justerade för att göra Essitys siffror jämförbara. Detta gäller till exempel de flesta GRI-indikatorer samt data som ligger inom Essitys hållbarhetsmål såsom CO2 samt hälsa och säkerhet. Dessa siffror redovisars inom parentes.

Utfallet för koncernens CO2-mål och vattenmål korrigeras varje år i förhållande till produktionsnivå. Övriga miljödata redovisas i absoluta tal.

GRI-rapportering

Essity publicerar i år för första gången en integrerad års- och hållbarhetsredovisning och redovisar hållbarhetsinformation i enlighet med Global Reporting Initiatives (GRI) riktlinjer i enlighet med GRI Reporting Standards: Core. Utformningen av redovisningen har skett i enlighet med GRI:s principer, vilket innebär att innehållet bestäms av de frågor som är mest väsentliga för Essity och för dess intressenter samt att det ska ge en komplett bild av verksamheten. Essity rapporterar samtliga GRI-indikatorer som bedöms materiella på relevant nivå. Essitys 21 ämnesområden i väsentlighetsanalysen matchas mot GRI-indikatorer, och de utgör urvalen för de indikatorer som Essity redovisar i denna rapport. Utöver detta redovisar Essity en del generella indikatorer enligt GRI-standards Comprehensive-nivå då vi anser det kan förenkla informationen i rapporten. Undantag eller inkomplett data kommenteras direkt i GRI-index. Rapporten har granskats i sin helhet av EY och den riktar sig i första hand till en professionell målgrupp med särskilt intresse av hållbarhetsfrågor, såsom analytiker, investerare och intresseorganisationer. På www.essity.se finns utförlig information om arbetet med miljö och sociala frågor.

FN:s vägledande principer

Essity använder sig av rapporteringsramverket för FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter och redovisar de övergripande frågorna i ramverket.