Essity ökar människors välbefinnande

Noteringen av Essity på Nasdaq Stockholm den 15 juni 2017, som följd av uppdelningen av SCA, har synliggjort värdet av två starka börsbolag. Genom delningen samt förvärvet av det ledande medicintekniska företaget BSN medical har vi skapat Essity, ett ledande globalt hygien- och hälsobolag.

Namnet Essity kommer av de engelska orden essentials och necessities. Hygien och hälsa är nödvändigheter, necessities, för ett bättre liv och våra produkter och lösningar är avgörande, essential, för att förbättra välbefinnandet i världen. Vår vision är att öka välbefinnande genom ledande lösningar inom hygien och hälsa.

Genom innovation och utbildning förbättrar vi hygien och hälsa på de marknader där vi verkar, vilket stärker våra marknadspositioner och skapar tillväxtmöjligheter. Under året lanserade vi 41 innovationer som förbättrat våra kund- och konsumenterbjudanden inom alla kategorier och vi har utbildat fler än 2,5 miljoner människor om menstruation, pubertet, handhygien, inkontinensvård, föräldraskap samt lymfologi och sårvård.

Ökad nettoomsättning och förbättrad lönsamhet

Essitys nettoomsättning och justerade EBITA1) ökade med 8,0 respektive 12 procent under året. Den organiska försäljningen ökade med 1,2 procent. Exklusive omräkningsvalutaeffekter och förvärvet av BSN medical ökade justerad EBITA1) med 1 procent. Essitys justerade EBITA marginal1) ökade med 0,5 procentenheter och uppgick till 12,3 procent. Justerad avkastning på sysselsatt kapital1) uppgick till 14,9 procent. Styrelsen föreslår en utdelning på 5,75 SEK per aktie.

2017 var ett utmanande år med lägre marknadstillväxt och prispress i delar av verksamheten samtidigt som råvarukostnaderna ökade med cirka 1,7 miljarder SEK. Vi har därför intensifierat arbetet med besparingar, vilket resulterat i lägre kostnader om cirka 1,2 miljarder SEK. Genom innovation har vi även väsentligt förbättrat produktmixen inom flera områden. För att ytterligare kompensera för de högre råvarupriserna förhandlade vi under det andra halvåret med många kunder om prishöjningar.

Magnus Groth, President and CEO, inspecting a production site (photo)

”Essity ska fortsätta växa både organiskt och via förvärv samtidigt som vi förbättrar lönsamheten”.

Magnus Groth
Vd och koncernchef

Innovation och effektivitet för att nå våra mål

De finansiella målen för Essity är årlig organisk försäljningstillväxt på över 3 procent och justerad avkastning på sysselsatt kapital på över 15 procent. För att nå dessa arbetar vi med att förbättra underpresterande marknadspositioner, öka effektiviteten, sänka kostnader, genomföra prishöjningar och genom innovation förbättra produktmixen. Vårt fokus på digitalisering fortsätter inom hela verksamheten. Våra produkter är väl lämpade för e-handel och finns idag tillgängliga online på de flesta marknader antingen på våra egna eller externa plattformar. Under året påbörjades ett samarbete med Microsoft kring Internet of Things för att ytterligare stärka vår digitala innovation och skapa marknadsledande digitala produkter och lösningar. Vi har lanserat Tork EasyCube™, webbanslutna behållare för till exempel tvål och pappershanddukar som ger information i realtid för att optimera städrutiner.

Inom affärsområdena Personal Care och Professional Hygiene fokuserar vi på tillväxt. Inom affärsområdet Consumer Tissue prioriterar vi att höja marginalen och avkastningen på sysselsatt kapital. För att förbättra marginalerna och öka värdeskapandet inom affärsområdena Consumer Tissue och Professional Hygiene arbetar vi vidare med Tissue Roadmap, en plan som lanserades 2016 för att effektivisera mjukpappersproduktionen, öka kapitaleffektiviteten och säkerställa högkvalitativ kapacitet för framtida tillväxt.

Inom ramen för koncernmålet att bidra till ett hållbart och cirkulärt samhälle arbetar vi för att minimera resursanvändning och avfall, vilket samtidigt ger kostnadsbesparingar för bolaget. Innovationer spelar en avgörande roll för att uppnå ett cirkulärt samhälle. Under vårt globalt ledande varumärke Tork, lanserade vi under 2017 Tork PaperCircle™, en tjänst som hjälper våra kunder att återvinna förbrukade pappershanddukar, och Tork PeakServe®, en effektiv behållare för pappershanddukar speciellt utformad för toaletter med många besökare.

En vinnande företagskultur

Vår företagskultur är avgörande för fortsatt framgång. Under året arbetade vi för att utveckla kulturen som kännetecknas av resultatfokus, omtanke, samarbete och mod.

Alla medarbetare utbildas i vår väletablerade uppförandekod som bland annat understryker nolltolerans mot kränkningar, trakasserier, korruption och annat oetiskt beteende.

Framgångsrik start på integrationen av BSN medical

Under året har vi slutfört förvärvet av BSN medical, ett ledande medicintekniskt företag inom sårvård, kompressionsbehandling och ortopedi. Integrationsarbetet går enligt plan och verksamheten ingår som produktsegmentet Medical Solutions inom affärsområdet Personal Care. Genom förvärvet har vi ledande marknadspositioner inom flera attraktiva medicintekniska produktkategorier och en tillväxtplattform med framtida konsolideringsmöjligheter. Vår inkontinensverksamhet, med det globalt ledande varumärket TENA, delar samma positiva marknadsegenskaper, kundbas och försäljningskanaler som Medical Solutions, vilket möjliggör snabbare tillväxt genom korsvis försäljning.

Initiativ och utmärkelser

Essity har en affärsstrategi som inkluderar ekonomiska, sociala- och miljöperspektiv för att uppnå en långsiktigt hållbar, effektiv och lönsam verksamhet. Ett kvitto på detta är att vi har utnämnts till ett av världens 100 mest hållbara bolag av Corporate Knights.

Dessutom utsåg CDP, en internationell icke vinstdrivande organisation som arbetar för hållbara ekonomier, Essity till global ledare inom hållbart arbete med vatten och skogsfiberbaserade material. Även inom klimatarbete har vi enligt CDP en ledande roll.

Essity var sammankallande partner till det femte årsmötet för United Nations Foundation Global Dialogue som sammanför företag, myndigheter och intresseorganisationer till diskussioner kring hur FN:s globala mål för hållbar utveckling ska uppnås. Essity stödjer FN:s Global Compact.

Essity was listed on Nasdaq Stockholm (photo)

Den 15 juni 2017 noterades Essity på Nasdaq Stockholm.

Essity om fem år

Essity ska fortsätta växa både organiskt och via förvärv samtidigt som vi förbättrar lönsamheten.

Vi ska utveckla vår kultur för att attrahera resultatorienterade medarbetare som genom stort engagemang utvecklar både Essity och sig själva.

Världens befolkning och livslängden ökar samtidigt som fattigdomen minskar, vilket betyder att fler människor använder hygien- och hälsoprodukter för att öka livskvalitet och välbefinnande. Det finns en stor potential för Essity på tillväxtmarknaderna och det är vår ambition att dessa ska svara för en större del av nettoomsättningen i framtiden.

Innovation har högsta prioritet för att möta kunder och konsumenters behov. Vi ska fortsätta stärka och utveckla våra erbjudanden och varumärken. Digitalisering har högsta prioritet inom vår produktion, försäljning och marknadskommunikation för att öka tillväxt, effektivitet, marknadsnärvaro och lönsamhet.

Varje dag använder 100-tals miljoner människor våra produkter och lösningar. Genom att fortsätta växa och utvecklas som bolag vill vi bidra till att förbättra hygien och hälsa i de marknader där vi verkar så att människors välbefinnande ökar.

Magnus Groth, Vd och koncernchef, underskrift (underskrift)

Magnus Groth
Vd och koncernchef

1) Exklusive jämförelsestörande poster.