Resurseffektiv produktion

Genom att vara resurseffektiva minskar vi vår klimatpåverkan genom hela värdekedjan. Vi arbetar kontinuerligt med energieffektivitet och att minska klimatpåverkan av våra produkter. Detta gör vi exempelvis genom investeringar i ny teknologi i våra anläggningar samt genom vårt energibesparingsprogram ESAVE och vårt materialbesparingsprogram MSAVE.

Tillgång till rent vatten är en viktig hållbarhetsfråga. Essity använder vatten framförallt för att transportera fibrer och som kylvatten i tillverkningsprocessen i våra mjukpappersanläggningar. I tillägg till Essitys vattenanvändning har vi kartlagt den påverkan våra råmaterialleverantörer har för att kunna förstå risker och ta fram relevanta handlingsplaner både för egen tillverkning och i leverantörskedjan. Varje Essityanläggning arbetar med att rena, minska och effektivisera vattenanvändningen.

Arbetet med resurseffektiv produktion innebär även fokus på att eliminera produktionsavfall. Allt ska tas om hand i ett effektivt kretslopp. Essity har som mål att avfallet vid alla våra produktionsenheter ska material- eller energiåtervinnas senast år 2030. Redan idag redovisar ett flertal enheter noll produktionsavfall, men för att nå målet krävs en rad innovativa insatser för att hitta lämpliga sätt att återvinna Essitys olika typer av avfall.

Cuijk in the Netherlands (photo)

Cuijk i Nederländerna

I mjukpappersanläggningen i nederländska Cuijk har vi ersatt torkhuvarna i mjukpappersmaskinen med ny miljövänlig teknik. Energieffektiviteten har därmed ökat med tio procent vilket har lett till en minskning av koldioxidutsläpp. Dessutom har vi ersatt naturgas med biobränsle för brukets ångproduktion. Dessa åtgärder leder till kostnadsbesparingar och minskar koldioxidutsläppen med 13 000 ton årligen.

Nokia in Finland (photo)

–25%
vattenanvändning

Nokia i Finland

Mjukpappersanläggningen i finska Nokia har under 2017 byggt ett delvis slutet vattensystem genom att installera större vattentankar. Detta innebär minskad vattenanvändning med 25 procent (700 000 m3). Genom att återanvända vatten som redan värmts upp sparar vi samtidigt energi vilket leder till kostnadsbesparingar och minskade koldioxidutsläpp.

Mannheim in Germany (photo)

Mannheim i Tyskland

I tyska Mannheim har vi investerat 7,7 MEUR i en ny vattenreningsteknik. Den nya tekniken kommer att reducera utsläppen av organiskt material i utloppsvattnet (COD) med 20 procent och samtidigt generera biogas som ersätter naturgas som bränsle. Detta minskar utsläppen av koldioxid med 4 000 ton/år. Även volymen produktionsavfall och användandet av kemikalier kommer att minska med det nya vattenreningssystemet vilket leder till kostnadsbesparingar.