C3. Ersättning till ledande befattningshavare

Med ledande befattningshavare avses verkställande direktören, tillika koncernchef, vice verkställande direktören, affärsenhetschefer i Essity och motsvarande samt centrala stabschefer.

Årsstämmans riktlinjer för ersättning till ledande befattningshavare

Årsstämma 2017 beslutade om följande riktlinjer för ersättning till ledande befattningshavare.

”Ersättning till ledande befattningshavare ska utgöras av fast lön, rörlig ersättning, övriga förmåner samt pension. Den sammanlagda ersättningen ska vara marknadsmässig och konkurrenskraftig på den arbetsmarknad befattningshavaren verkar och relaterad till befattningshavarens ansvar och befogenhet.

Rörlig ersättning ska vara maximerad och relaterad till den fasta lönen, baserat på resultatutfall i förhållande till årliga respektive långsiktigt uppsatta mål.

Vid uppsägning bör i normalfallet gälla en uppsägningstid om högst två år, om uppsägningen initieras av bolaget, och högst ett år, om uppsägningen initieras av befattningshavaren. Avgångsvederlag ska inte förekomma.

Pensionsförmåner ska, där så är möjligt, endast innehålla premiebestämda pensionsförmåner och ge befattningshavaren rätt att erhålla pension från 65 års ålder. Rörlig ersättning ska inte vara pensionsgrundande.

Styrelsen ska ha rätt att frångå de fastställda riktlinjerna om det i ett enskilt fall finns särskilda skäl för detta. Riktlinjerna har inte företräde framför obligatoriska villkor enligt arbetsrättslig lagstiftning eller kollektivavtal. De äger heller inte tillämpning på redan ingångna avtal.”

Bolagets tillämpning av riktlinjerna

Bolaget har tillämpat de av stämman beslutade riktlinjerna på följande sätt.

Fast lön

Storleken på den fasta lönen är beroende av befattning och därmed sammanhängande ansvar och befogenheter. Den fastställs individuellt till en nivå, som tillsammans med övriga ersättningar, bedöms vara marknadsmässig och konkurrenskraftig på den arbetsmarknad där befattningshavaren är verksam.

Rörlig ersättning

Den rörliga ersättningen är för koncernchefen, vice verkställande direktören, affärsenhetscheferna och motsvarande maximerad till sammanlagt 100 procent av den fasta lönen. För två affärsenhetschefer, verksamma i Amerika, är det maximala utfallet 110–130 procent medan motsvarande begränsning för övriga ledande befattningshavare är 90 procent. Programmet för den rörliga ersättningen är uppdelat i en kortsiktig och en långsiktig del. Den kortsiktiga delen (”Short Term Incentive” eller ”STI”) kan för koncernchefen, vice verkställande direktören, affärsenhetschefer och motsvarande maximalt uppgå till 50 procent av den fasta lönen. För affärsenhetscheferna, verksamma i Amerika, är det maximala utfallet 60–80 procent av den fasta lönen medan motsvarande begränsning för övriga ledande befattningshavare är 40 procent. De uppsatta STI-målen är för affärsenhetscheferna i huvudsak inriktade på operativt kassaflöde, kostnadskontroll, rörelsemarginal och organisk försäljningstillväxt för respektive affärsenhet. För koncernchefen och övriga till honom direktrapporterande chefer gäller mål om koncernens resultat före skatt, operativt kassaflöde och organisk försäljningstillväxt. Vidare förekommer för vissa ledande befattningshavare ett icke finansiellt mål vars andel utgör 10–30 procent av den rörliga ersättningen. Den långsiktiga delen (”Long Term Incentive” eller ”LTI”) kan maximalt uppgå till 50 procent av den fasta lönen. Befattningshavaren skall investera halva den rörliga LTI-ersättningen, efter avdrag för skatt, i Essity-aktier. Aktierna får därefter inte avyttras före utgången av tredje året efter inköp av aktier i det aktuella LTI-programmet. Det uppsatta LTI-målet är baserat på värdeutvecklingen av bolagets B-aktie mätt som TSR-index jämfört med ett vägt index av konkurrenters och konsumentföretags aktier (”Total Shareholder Return” eller ”TSR”) över en treårsperiod.

Utfall rörlig ersättning

För koncernchefen, vice verkställande direktören och centrala stabschefer har en STI-ersättning för 2017 utgått med mellan 28–36 procent av den fasta lönen. För affärsenhetscheferna har en STI-ersättning utgått med mellan 17–46 procent av den fasta lönen. Det långsiktiga LTI-målet för 2015–2017 har uppnåtts och resulterat i maximalt utfall för koncernchefen och övriga ledande befattningshavare.

Övriga förmåner

Övriga förmåner utgår i vissa fall i form av bilförmån, särskild pendlingsersättning och sjukförsäkring.

Pension

Koncernchefen har premiebestämd pension som baserar sig på en av bolaget inbetald årlig premie om 40 procent av den fasta lönen, och utöver avtalad premie de grundläggande pensionsförmånerna i ITP-planen med begränsning av ålderspensionsförmåner till löneinkomster om högst 7,5 inkomstbasbelopp. Pensionsåldern för koncernchefen är 65 år. För fyra ledande befattningshavare i Sverige föreligger en kombinerad förmåns- och premiebestämd pensionsplan som ger befattningshavaren rätt att vid 60 eller 65 års ålder erhålla ålderspension (inklusive allmänna pensionsförmåner) med som högst 45 procent av den genomsnittliga lönen (exklusive rörlig ersättning) tre år närmast före pensionsåldern. För full pension förutsätts att anställningsförhållandet bestått under minst 20 år räknat från 40 års ålder. Vid avgång före pensionsåldern erhålles fribrev på pension att utgå från 60 eller 65 års ålder, under förutsättning att befattningshavaren, efter fyllda 40 år, varit anställd i koncernbolag minst tre år. Efterlevandepension uppgår till cirka 50 procent av ålderspensionen. Utöver den förmånsbestämda pensionen, utgår en pension baserad på av bolaget inbetalda premier. Den för varje tjänstgöringsår inbetalda premien uppgår till 10 procent av befattningshavarens fasta lön och placeras i av denne vald fond- eller traditionell försäkring. För fyra ledande befattningshavare i Sverige föreligger en premiebestämd pensionsplan (utöver allmänna pensionsförmåner) till vilken bolaget inbetalar 30–40 procent av befattningshavarens fasta lön som placeras i vald fond- eller traditionell försäkring. Fem befattningshavare är anställda i bolag utanför Sverige, varav tre befattningshavare omfattas av premiebestämd pension och två omfattas av förmånsbestämd pension.

Ersättning till ledande befattningshavare

Ingen ersättning har utgått till ledande befattningshavare i Essity för arbete i detta bolag under åren 2015 och 2016. I samband med utdelningen av Essity Aktiebolag (publ) har kostnaderna för ledande befattningshavare allokerats från SCA till Essity för åren 2015 och 2016. Ersättning till ledande befattningshavare i Essity för 2017 har i sin helhet utgått från Essity.

TC3:1 Sammanställning över ersättningar och övriga förmåner under året 2017

SEK

Fast lön

Rörlig ersättning1)

Övriga förmåner

Summa lön och ersättningar

1)

Rörlig ersättning är hänförlig till verksamhetsåret 2017, men utbetalas under 2018.

2)

Varav LTI-program 6 000 000 SEK.

3)

Varav LTI-program 27 962 950 SEK.

Vd och koncernchef Magnus Groth

12 000 000

10 152 0002)

90 137

22 242 137

Övriga ledande befattningshavare (13 st)

55 925 897

45 407 3573)

2 636 314

103 969 568

Summa

67 925 897

55 559 357

2 726 451

126 211 705

Pensionskostnad 20171)

SEK

 

1)

Pensionskostnaden avser den kostnad som påverkat 2017 års resultat, exklusive särskild löneskatt.

2)

Utestående pensionsförpliktelser uppgår till 18 858 000 SEK.

3)

Utestående pensionsförpliktelser uppgår till 77 684 265 SEK.

Vd och koncernchef Magnus Groth2)

5 036 001

Övriga ledande befattningshavare (13 st)3)

15 806 197

Summa

20 842 198

Uppsägningstid och avgångsvederlag

Avtalet med koncernchefen föreskriver en uppsägningstid om två år vid uppsägning från bolagets sida. Koncernchefen äger motsvarande rätt med iakttagande av en uppsägningstid om ett år. Sker uppsägning från bolagets sida är koncernchefen inte skyldig att tjänstgöra under uppsägningstiden. Avtalet innehåller ej bestämmelser om avgångsvederlag. Mellan bolaget och övriga ledande befattningshavare gäller i normalfallet en uppsägningstid om ett till två år vid uppsägning från bolagets sida. Befattningshavaren äger motsvarande rätt med iakttagande av en uppsägningstid om sex månader till ett år. Befattningshavaren förutsätts i normalfallet stå till bolagets förfogande under uppsägningstiden. Avtalen innehåller ej bestämmelser om avgångsvederlag.

Berednings- och beslutsprocess för ersättningar

Ersättningsutskottet har under året givit styrelsen rekommendationer gällande principer för ersättning till ledande befattningshavare. Rekommendationerna har innefattat proportionerna mellan fast och rörlig ersättning samt storleken på eventuella löneökningar. Ersättningsutskottet har vidare tagit ställning till kriterier för den rörliga ersättningen samt pensionsvillkor. Styrelsen har diskuterat ersättningsutskottets förslag och fattat beslut med ledning av utskottets rekommendationer. Frågor om ersättning till bolagsledningen för verksamhetsåret har behandlats av ersättningsutskottet och, när det gäller verkställande direktören, beslutats av styrelsen. Berörda befattningshavare har ej deltagit i handläggningen av ersättningsfrågor rörande dem själva. Ersättningsutskottets arbete har, när så bedömts erforderligt, utförts med stöd av extern expertis.

Styrelsens förslag till nya riktlinjer

Styrelsen föreslår årsstämman 2018 att anta oförändrade riktlinjer för ersättning till ledande befattningshavare i Essity. I 2018 års löneläge och med ett oförändrat antal ledande befattningshavare skulle ett maximalt utfall av rörlig ersättning innebära att kostnaden för bolaget, exklusive sociala avgifter, skulle komma att uppgå till cirka 72 MSEK.

TC3:1 Sammanställning över ersättningar och övriga förmåner under året 2016

SEK

Fast lön

Rörlig ersättning1)

Övriga förmåner

Summa lön och ersättningar

1)

Rörlig ersättning är hänförlig till verksamhetsåret 2016, men utbetalas under 2017.

2)

Varav LTI-program 5 500 000 SEK.

3)

Varav LTI-program 29 225 605 SEK.

Vd och koncernchef Magnus Groth

11 000 000

8 998 0002)

87 738

20 085 738

Övriga ledande befattningshavare (14 st)

58 739 016

45 611 9973)

6 127 411

110 478 424

Summa

69 739 016

54 609 997

6 215 149

130 564 162

Pensionskostnad 20161)

SEK

 

1)

Pensionskostnaden avser den kostnad som påverkat 2016 års resultat, exklusive särskild löneskatt.

2)

Utestående pensionsförpliktelser uppgår till 15 741 000 SEK.

3)

Utestående pensionsförpliktelser uppgår till 131 665 322 SEK.

Vd och koncernchef Magnus Groth2)

4 495 961

Övriga ledande befattningshavare (14 st)3)

19 647 387

Summa

24 143 348

Sammanställning över ersättningar och övriga förmåner under året 2015

SEK

Fast lön

Rörlig ersättning1)

Övriga förmåner

Summa lön och ersättningar

1)

Rörlig ersättning är hänförlig till verksamhetsåret 2015, men utbetalas under 2016.

2)

Vd och koncernchef Magnus Groth, som tillträdde sin befattning den 1 mars 2015, uppbar en fast årslön om 9,5 MSEK. I anslutning till omreglering av Vd och koncernchefens pensionsavtal till en premiebestämd pension fastställdes den fasta årslönen till 11 MSEK från den 15 december. Därmed sker inte något fortsatt intjänande av pensionsförpliktelser.

3)

F d Vd och koncernchef Jan Johansson, som entledigades från befattningen den 1 mars 2015, uppbär avtalsenliga anställningsförmåner under uppsägningstiden om två år med undantag för rörlig ersättning. Beloppen ovan avser Jan Johanssons fasta lön, förmåner och pensionskostnad för perioden 2015 och fram till och med den 28 februari 2017 då anställningen upphör.

4)

Varav LTI program 3 992 608 SEK.

5)

Varav LTI program 25 880 748 SEK.

Vd och koncernchef Magnus Groth2)

7 922 878

7 713 7184)

428 659

16 065 255

Övriga ledande befattningshavare (16 st)

57 041 295

45 860 6815)

8 798 791

111 700 767

F d Vd och koncernchef Jan Johansson3)

25 491 326

0

380 318

25 871 644

Summa

90 455 499

53 574 399

9 607 768

153 637 666

Pensionskostnad 20151)

SEK

 

1)

Pensionskostnaden avser den kostnad som påverkat 2015 års resultat, exklusive särskild löneskatt.

2)

Utestående pensionsförpliktelser uppgår till 16 304 000 SEK.

3)

Utestående pensionsförpliktelser uppgår till 130 516 000 SEK.

4)

Utestående pensionsförpliktelser uppgår till 83 014 000 SEK.

Vd och koncernchef Magnus Groth2)

3 153 521

Övriga ledande befattningshavare (16 st)3)

60 803 840

F d Vd och koncernchef Jan Johansson4)

25 027 185

Summa

88 984 546

Åtagande till tidigare Vd:ar och koncernchefer

För tidigare verkställande direktörer och koncernchefer har Essity återstående ej finansierade åtaganden uppgående till 182 MSEK. Dessa kostnader har redovisats tidigare år och består av pensionsåtaganden som Essity övertog från Svenska Cellulosa Aktiebolaget i samband med delningen av koncernen.