Tillverkning
Fiberinköp
Mål för fiberinköp
Essity har ett mål för inköp av färskfiber. Enligt målet ska alla råvaror baserade på färsk vedfiber i koncernens produkter vara FSC®- eller PEFC™-certifierade, eller uppfylla FSC:s standard för kontrollerat virke. Essity strävar efter att kontinuerligt öka andelen FSC-certifierad fiber. Målet omfattar samtliga leveranser av färsk vedfiber (virke, massa, förpackningar, moderrullar och varor från oberoende parter) till Essitys produktionsanläggningar.
En global databas för fiber
Essity har en global policy för fiberinköp och har även ett gemensamt affärssystem – Global Fiber Database – för att bedöma och köpa in fiber i enlighet med Essitys riktlinjer för ansvarsfullt skogsbruk. I databasen återfinns koncernens samtliga leverantörer av pappersmassa, returfiber och alternativ fiber. Det gör att inköpsfunktionen, miljöavdelningen, forsknings- och utvecklingsavdelningen och produktionsanläggningarna snabbt och enkelt får tillgång till viktig information om leverantörerna: varifrån virket kommer, vilka trädarter som används, specifikationer av pappersmassan samt blekningsmetoder.
Informationen innehåller även leverantörernas produktcertifieringsstatus: bland annat FSC® (Forest Stewardship Council), PEFC™ (Programme for the Endorsement of Forest Certification), Controlled Wood (kontroll av vedråvara), miljömärkningar och ISO 9000. Det innebär att Essity kan säkerställa spårbarheten, forsknings- och utvecklingsavdelningen har möjlighet att undersöka tillgänglighet för en viss råvara och bruken kan visa kunderna exakt vad som köpts in. Databasen uppdateras löpande för att stödja Essitys globala verksamhet.
Uppföljning av leverantörer
Essity kräver att leverantörerna av fibermassa kan garantera att de har robusta system och dokumenterade rutiner för att säkra spårbarheten och följa upp leverantörskedjan.
Samtliga leverantörer av fibermassa är spårbarhetscertifierade (Chain of Custody) enligt FSC. I Essitys inköpspolicy för vedråvara ingår en stegvis process för att stötta leverantörer i övergången till tredjepartscertifiering.
Klimat och energi
Vetenskapsbaserat koldioxidmål
Essity har åtagit sig att utveckla ett vetenskapsbaserat mål för minskning av växthusgasutsläpp i bolaget. Målet kommer att formuleras under 2018 och vi räknar med att det kommer att krävas omfattande investeringar och insatser för att uppnå målet.
Reduktionsmål anses vara vetenskapsbaserade om de är i linje med det som krävs för att den globala uppvärmningen ska understiga 2 grader, vilket världens länder kom överens om vid FN:s klimatmöte (COP 21) i Paris 2015. Initiativet Science Based Targets är ett samarbete mellan CDP (tidigare känt som Carbon Disclosure Project), FN:s Global Compact, WRI (World Resources Institute) och WWF (World Wide Fund for Nature). Science Based Targets hjälper bolag att fastställa vilka utsläppsminskningar de behöver åstadkomma för att förhindra de värsta effekterna av klimatförändringarna.
ESAVE
Energieffektiviseringsprogrammet ESAVE (Energy Savings and Efficiency) har sedan 2003 bidragit till energibesparingar och ökad effektivitet i alla operativa affärsenheter.
Förbättrad energieffektivitet är en viktig del av vardagen på Essity. ESAVE är ett program som omfattar investeringar i energieffektiva tekniska lösningar, att göra medarbetarna delaktiga i det löpande förbättringsarbetet samt en allmän attitydförändring när det gäller energianvändning inom Essity. I hela koncernen används olika former av kunskapsspridning genom utbildning och olika nätverk och ESAVE ingår i ett flertal introduktionsprogram för yngre ingenjörer. Goda exempel delas digitalt i realtid för att uppnå förbättrad energieffektivitet genom att lära från andra. Essity samarbetar även med externa intressenter, som till exempel maskinleverantörer, för att säkerställa fortsatt ledarskap inom energieffektivitet och fortsatta förbättringar. All ny utrustning ska vara energieffektiv som standard och ESAVE är en del av planeringskriterierna.
Ett typiskt ESAVE-projekt kan vara att minska elanvändningen genom att förbättra eller byta ut pumpar, kompressorer, fläktar eller belysning, eller genom att optimera torkvirorna. Erfarenheterna dokumenteras och är ett viktigt stöd i det framtida förbättringsarbetet.
MSAVE
Essity har även introducerat ett materialbesparingsprogram, MSAVE, med samma filosofi och metod som ESAVE. Programmet har som mål att uppnå bästa möjliga kostnad och samtidigt minimera miljöpåverkan från råvaror och avfall. Goda exempel delas mellan anläggningar världen över.
MSAVE-initiativ kan handla om att optimera fibermix och kemisk dosering i mjukpappersmaskiner, minska mängden förpackningsmaterial, återanvända mjukpappersrester i processerna eller konvertera avfall till biprodukter som kan användas som råvara i andra industrier.
Vatten
Rening av avloppsvatten
Essity arbetar kontinuerligt med att förbättra vattenreningen och därmed kvaliteten på avloppsvattnet som lämnar anläggningarna. Mekanisk rening rensar bort suspenderade ämnen, sand och partiklar medan biologisk rening även extraherar upplösta ämnen och organiska orenheter som påverkar den biologiska syreförbrukningen (biological oxygen demand, BOD) och den kemiska syreförbrukningen (chemical oxygen demand, COD).
Avfallshantering
Essity arbetar med ett livscykelperspektiv där inköp, produktion, användning och avfallshantering ingår. Det innebär att vi använder livscykelanalyser för att hitta resurseffektiva lösningar och minimera spill hela vägen från produktdesign, till tillverkning och efter användning.
Mål för produktionsavfall
Vi antog 2016 ett mål för produktionsavfall: ”Senast 2030 ska allt fast produktionsavfall återanvändas”.
Produkter och lösningar
Essity arbetar kontinuerligt med att utveckla produktdesign och material. En del i Essitys innovationsprocess är att undersöka hur Essity kan minska produkternas miljöpåverkan under hela produktcykeln, inklusive avfallsfasen. Detta gör vi dels genom att arbeta med att kontinuerligt effektivisera resursanvändningen, dels att utveckla produkter som är designade för att reducera konsumtion och därmed avfall.
Konsument- och kundavfall
Mjukpappersprodukter består av förnybara fiber som bidrar till förnybar energi och förbränning. Deras nedbrytbarhet gör att de passar bra för kompostering och rötning. Komposteringsbarhet ska baseras på tester enligt befintliga komposteringsstandarder. Vi har även påbörjat pilotprojekt med att återvinna använda pappershanddukar.
För våra produkter inom affärsområdet Personal Care är energiåtervinning genom förbränning ett bra alternativ till deponi. I dagsläget finns det ingen infrastruktur och inga etablerade affärsmodeller för insamling och återvinning av använda produkter. Vi arbetar aktivt med externa partners för att undersöka andra alternativ för återvinning.