Kommentarer till finansiell flerårsöversikt

Resultaträkningen

Nettoomsättning

Under 2015 ökade den organiska försäljningen med 6 procent, varav volym var 3 procent och pris/mix var 3 procent. Ökningen var främst relaterad till tillväxtmarknaderna. Under 2016 ökade den organiska försäljningen med 3 procent, varav volym var 2 procent och pris/mix var 1 procent. Ökningen var främst relaterad till tillväxtmarknaderna. Förvärvet av Wausau Paper Corp. ökade nettoomsättningen med 3 procent. Under 2017 ökade den organiska försäljningen med 1,2 procent, varav volym var 0,8 procent och pris/mix 0,4 procent. Ökningen var främst relaterad till tillväxtmarknaderna. Förvärvet av BSN medical och Wausau Paper Corp. ökade nettoomsättningen med 6,4 procent.

Under 2015 ökade den organiska försäljningen för Personal Care med 7 procent, varav volym var 4 procent och pris/mix var 3 procent. Ökningen var främst relaterad till tillväxtmarknaderna. Under 2016 ökade den organiska försäljningen med 3 procent, varav volym var 2 procent och pris/mix var 1 procent. Ökningen var främst relaterad till en högre försäljning av Feminine Care. Avyttringen av Baby Care verksamheten i Sydafrika minskade nettoomsättningen med 1 procent. Under 2017 ökade den organiska försäljningen med 1,8 procent, varav volym var 2,2 procent och pris/mix –0,4 procent. Ökningen var främst relaterad till tillväxtmarknaderna. Avvecklingarna av Baby Care verksamheten i Mexiko och hygienverksamheten i Indien påverkade den organiska försäljningen negativt med cirka 1 procent. Förvärvet av BSN medical ökade nettoomsättningen med 18,7 procent.

Under 2015 ökade den organiska försäljningen för Consumer Tissue med 6 procent, varav volym var 4 procent och pris/mix var 2 procent. Ökningen var främst relaterad till tillväxtmarknaderna. Under 2016 ökade den organiska försäljningen med 3 procent, varav volym var 1 procent och pris/mix var 2 procent. Ökningen var främst relaterad till tillväxtmarknaderna. Under 2017 ökade den organiska försäljningen med 0,5 procent, varav volym var 0,7 procent och pris/mix var –0,2 procent. Ökningen var främst relaterad till tillväxtmarknaderna.

Under 2015 ökade den organiska försäljningen för Professional Hygiene med 2 procent, varav volym var 1 procent och pris/mix var 1 procent. Ökningen var främst relaterad till högre försäljning på tillväxtmarknaderna och i Nordamerika. Under 2016 ökade den organiska försäljningen med 3 procent, varav volym var 3 procent och pris/mix var 0 procent. Ökningen var främst relaterad till tillväxtmarknaderna. Förvärvet av Wausau Paper Corp. ökade nettoomsättningen med 13 procent. Under 2017 ökade den organiska försäljningen med 1,5 procent varav volym var –0,7 procent och pris/mix 2,2 procent. Ökningen var främst relaterad till tillväxtmarknaderna. Förvärvet av Wausau Paper Corp. ökade nettoomsättningen med 0,6 procent.

Justerad EBITA1)

Under 2015 ökade justerad EBITA med 12 procent. Ökningen var främst relaterad till bättre pris/mix, högre volymer samt kostnadsbesparingar. Under 2016 ökade justerad EBITA med 13 procent. Ökningen var främst relaterad till bättre pris/mix, högre volymer, kostnadsbesparingar, lägre råvaru- och energikostnader samt förvärv. Under 2017 ökade justerad EBITA med 12 procent. Ökningen var främst relaterad till högre volymer, bättre pris/mix, kostnadsbesparingar, förvärven av BSN medical och Wausau Paper Corp. samt avvecklingarna av hygienverksamheten i Indien och Baby Care verksamheten i Mexiko.

Under 2015 ökade justerad EBITA för Personal Care med 13 procent. Ökningen var främst relaterad till en bättre pris/mix, högre volymer samt kostnadsbesparingar. Under 2016 ökade justerad EBITA med 7 procent. Ökningen var främst relaterad till bättre pris/mix, högre volymer och kostnadsbesparingar. Under 2017 ökade justerad EBITA med 39 procent. Ökningen var främst relaterat till förvärvet av BSN medical, högre volymer, kostnadsbesparingar samt avvecklingarna av hygienverksamheten i Indien och Baby Care verksamheten i Mexiko.

Under 2015 minskade justerad EBITA för Consumer Tissue med 1 procent. Minskningen var främst relaterad till högre råvarukostnader. Under 2016 ökade justerad EBITA med 16 procent. Ökningen var främst relaterad till bättre pris/mix och högre volymer. Under 2017 minskade justerad EBITA med 8 procent. Minskningen var främst relaterad till högre råvarukostnader.

Under 2015 ökade justerad EBITA för Professional Hygiene med 20 procent. Ökningen var främst relaterad till bättre pris/mix, högre volymer samt kostnadsbesparingar. Under 2016 ökade justerad EBITA med 10 procent. Ökningen var främst relaterad till förvärv, högre volymer samt lägre råvaru- och energikostnader. Under 2017 ökade justerad EBITA med 4 procent. Ökningen var främst relaterad till bättre pris/mix, kostnadsbesparingar samt förvärvet av Wausau Paper Corp.

Kassaflödesanalys

Totalt har cirka 41 miljarder SEK investerats i expansion under den redovisade fyraårsperioden, varav cirka 33 miljarder SEK är hänförliga till företagsförvärv. Underhållsinvesteringar har uppgått till cirka 14 miljarder SEK och har varit på en jämn nivå, cirka 4 procent, i förhållande till nettoomsättningen.

Nyckeltal

Styrelsen föreslår en utdelning med 5,75 SEK per aktie för verksamhetsåret 2017.

1) Exklusive jämförelsestörande poster.