Våra styrkor

Ledande på en attraktiv och växande hygien- och hälsomarknad

Essity är ett ledande globalt hygien- och hälsobolag. Förändringar i den globala demografin som befolkningsökning, främst beroende av lägre spädbarnsdödlighet och ökad livslängd, samt ökad disponibel inkomst, talar för fortsatt god tillväxt för hygien- och hälsoprodukter. En ökad förekomst av kroniska sjukdomar och en förväntad ökad livslängd för personer med kroniska sjukdomar stödjer också den framtida tillväxten på marknaden för hälsoprodukter.

Stark närvaro på tillväxtmarknader

Essity har en stark position på flera viktiga tillväxtmarknader som till exempel Kina, Latinamerika och Ryssland. Vi är majoritetsägare i Vinda, ett av Kinas största hygienbolag. Tillväxtmarknader svarade för 35 procent av Essitys nettoomsättning under 2017. Tillväxtpotentialen för hygien- och hälsoprodukter är stor på tillväxtmarknaderna, där marknadspenetrationen är betydligt lägre än på mogna marknader och där urbanisering, infrastruktur och detaljhandeln utvecklas snabbt. Ökad disponibel inkomst leder till en högre levnadsstandard och till att fler människor prioriterar hygien och hälsa. På tillväxtmarknaderna ökar därför efterfrågan och marknadspenetrationen av hygien- och hälsoprodukter.

Ledande marknadspositioner och starka varumärken

Essity har försäljning i cirka 150 länder. Vi är global marknadsledare inom incontinence products med varumärket TENA samt inom professional hygiene med varumärket Tork. Dessutom har vi starka varumärken och marknadspositioner inom marknaderna för baby care, feminine care, medical solutions samt consumer tissue. Essity är nummer ett eller nummer två inom minst ett produktsegment i ett 90-tal länder.

Grandmother talking to a child (photo)

Framgångsrika innovationer

Essitys erbjudanden underlättar vardagen för miljoner människor runtom i världen. Innovationer och produktlanseringar är högprioriterade för att öka nyttan för kunder och konsumenter och samtidigt minska resursanvändningen i alla led i värdekedjan. Vi arbetar för att skapa marknadsledande digitala produkter och lösningar inom hygien och hälsa. Under 2017 vidareutvecklade vi våra kund- och konsumenterbjudanden och lanserade 41 innovationer.

Fokus på effektiviseringar och kostnadsbesparingar

Essity arbetar kontinuerligt med att öka effektiviteten för att därigenom stärka konkurrenskraften, minska kostnaderna och förbättra resultatet. Genom att effektivisera produktions- och leverantörsflöden och dra nytta av skalfördelar uppnås en effektivare värdekedja. Förbättrad kapitaleffektivitet, lägre kostnader och stärkt kassaflöde möjliggörs genom effektiviserings- och besparingsåtgärder samt optimering av sysselsatt kapital i samtliga delar av bolaget. Essity har globala enheter för bland annat innovations- och varumärkesarbetet samt produktion, inköp och logistik för att generera kostnadssynergier och möjliggöra en effektiv resursallokering.

Lönsam tillväxt och starka kassaflöden

Genom ett kontinuerligt arbete med att växa lönsamma marknadspositioner, förbättra eller lämna lågpresterande positioner, framgångsrikt innovationsarbete och effektivitetsförbättringar har Essity uppvisat lönsam tillväxt och starka kassaflöden.

Mellan 2014 och 2017 ökade Essitys nettoomsättning med 24,2 procent varav organisk försäljning ökade med 10,0 procent. Under samma period ökade justerad EBITA1) med 41 procent, och den justerade EBITA-marginalen1) ökade från 10,8 procent till 12,3 procent. Bolaget har genererat starka kassaflöden och under 2017 uppgick kassaflödet från den löpande verksamheten till 12 729 MSEK.

Woman opens the packaging (photo)

1) Exklusive jämförelsestörande poster.