Risker och riskhantering

Essity är exponerat för ett antal risker, vilka kan ha större eller mindre betydande påverkan på koncernen. Riskerna definieras i huvudsak som faktorer vilka påverkar Essitys möjligheter att nå uppställda mål för koncernen. Detta gäller såväl finansiella mål som mål inom andra områden. Essitys mål framgår av beskrivningen i kapitlet Våra mål.

Många av de beskrivna riskerna kan påverka företaget både positivt och negativt. Detta betyder att vid en gynnsam utveckling av risken eller om riskhanteringen lyckas bemästra risken på ett bra sätt kan måluppfyllelsen bli bättre än förväntat. I denna mening innehåller riskerna även möjligheter för Essity. Exempel på detta är BNP-utveckling och konjunktur, kostnader för insatsvaror, kund- och konsumentbeteenden samt variationer i marknadspris.

Beskrivningen i detta avsnitt avser den struktur som Essity hade vid utgången av 2017.

Essitys struktur och värdekedja

Essitys struktur, värdekedja och verksamhet i sig medför en viss grad av riskspridning.

Essity verkar inom hygien och hälsa, med en försäljning via ett flertal olika kanaler och distributionsvägar både detaljhandel och business-to-business, samt levererar till helt eller delvis olika kundsegment och slutförbrukare. Den geografiska strukturen innefattar både mogna marknader och tillväxtmarknader med en försäljning i cirka 150 länder. Tillverkningen bedrivs vid cirka 90 produktionsanläggningar i ett 30-tal länder. Ofta är försäljningen baserad på lokal tillverkning. Essitys verksamheter påverkas delvis olika av konjunkturen och den allmänna välståndsutvecklingen. Konkurrenssituationen skiljer sig också åt.

Processer för riskhantering

Essitys styrelse beslutar om koncernens strategiska inriktning på koncernledningens rekommendationer. Ansvaret för den långsiktiga och övergripande hanteringen av risker av strategisk typ följer bolagets delegeringsordning, från styrelse till vd och från vd till affärsenhetschef. Det innebär att de flesta operativa risker hanteras av Essitys affärsenheter på lokal nivå men samordnas, där så bedöms relevant. Verktygen för samordningen består främst av affärsenheternas löpande rapportering samt den årliga strategiprocessen, där riskvärdering och riskhantering är en del av processen. Här har identifierade risker klassificerats efter sannolikhet att risken blir verklighet samt vilken konsekvens den kan få för Essitys måluppfyllnad. I den standardiserade modellen ingår även hur riskerna ska övervakas och följas upp. Utfallet av denna utvärdering utgör en del av bedömningen av risker som beskrivs i detta avsnitt.

Essitys finansiella riskhantering är centraliserad, liksom internbanken för koncernbolagens finansiella transaktioner och hanteringen av koncernens energirisker. De finansiella riskerna hanteras i enlighet med koncernens finanspolicy, vilken är fastställd av Essitys styrelse och utgör tillsammans med Essitys energiriskpolicy ett ramverk för hanteringen. Riskerna sammanställs och följs upp löpande för att säkerställa att dessa riktlinjer efterföljs. Essity har även centraliserat annan riskhantering.

Essity har etablerat en enhet för intern revision som följer upp att Essitys organisation följer fastställda policyer.

Risker som påverkar Essitys förmåga att nå uppsatta mål

BNP-utveckling och konjunktur

Risk

Efterfrågan på Essitys produkter drivs av faktorer såsom befolkningstillväxt, åldrande befolkning, förbättrad levnadsstandard och ökad medvetenhet om vikten av hygien och hälsa. Efterfrågan är i viss mån kopplad till BNP-utvecklingen, där Professional Hygiene är den mest konjunkturkänsliga affären. Institutions- och hemvårdssegmentet för Incontinence Products är relativt konjunkturoberoende, även om det i vissa länder kan påverkas av den offentliga budgetsituationen. Försäljningen till detaljhandelsmarknaden, vilken utgör huvuddelen av omsättningen inom hygienprodukter, är mer beroende av etablerade konsumtionsmönster, innovation och distribution än av konjunktursituationen.

Policy/Åtgärd

För samtliga verksamheter gäller att Essity hanterar effekten av förekommande konjunktursvängningar med åtgärder för att sänka kostnaderna samt att se över kapacitets- och produktionsstruktur, samt att genom produktinnovationer skapa ett högre kundvärde. Essity arbetar också med lösningar som kan minska kundens totalkostnad för användandet; exempelvis inom Professional Hygiene där sensorer i offentliga toalettutrymmen underlättar optimering av arbetsinsatsen vid tömning av papperskorgar, påfyllning av papper och tvål etc.

Miljöpåverkan och klimatförändringar

Risk

Essitys verksamhet påverkar luft, vatten och mark, vilket kan medföra kostnader för återställande av miljön eller andra typer av negativa effekter. Frågan om klimatförändringens ekonomiska påverkan växer också i betydelse.

Policy/Åtgärd

Essitys hållbarhetspolicy anger riktlinjerna för koncernens åtgärder inom miljö och socialt ansvar. Bolagets mål för miljö och människa är en integrerad del av affärsstrategin. Riskerna minimeras genom förebyggande arbete i form av certifierade miljöledningssystem, miljöriskundersökningar i samband med förvärv samt saneringsprojekt vid nedläggning av anläggningar. Företaget motverkar klimatförändringar och minskar utsläppen av växthusgaser genom investeringar i förnybara bränslen och program för energibesparing. Essity har förbundit sig till att utveckla ett så kallat Science Based Targets som är baserat på överenskommelsen vid klimatmötet COP21 i Paris att vidta åtgärder så att temperaturökningen stannar under två grader celsius.

Genom resursanvändningssystemet RMS kontrollerar Essity hur företaget utnyttjar energi, vatten, transporter, produktionsavfall och råvaror. Uppgifterna används till intern styrning och uppföljning av satta mål. Essity arbetar även med att minska mängden produktionsavfall och bidra till ett cirkulärt samhälle.

Påverkan av politiska beslut samt relaterade åtgärder

Risk

Essitys verksamhet påverkas av politiska beslut, ny lagstiftning och administrativa regler i cirka 150 länder i vilka koncernen är verksam. Dessa rör sig om generella regler såsom beskattning och finansiell rapportering. Essity påverkas också av mer specifika regler som till exempel tillståndsgivning enligt bland annat miljöbalken och kostnadsersättning inom hälsovårdssystemen. Även aktioner från tredje part med avsikt att påverka politiska beslut påverkar Essity, som till exempel NGO aktiviteter. Essitys erbjudande inom medical solutions omfattas ofta av regelverk specifika för dessa produkter. Myndighetskraven har ökat väsentligt de senaste åren.

Policy/Åtgärd

Essitys enhet Public Affairs arbetar med att bevaka och utvärdera omvärldsförändringar, förändrad lagstiftning liksom de verksamma aktörerna inom respektive område. Åtgärder som leder till förbättringar av policyområden/regleringar till fördel för Essitys intressentgrupper identifieras och verkställs. Essity medverkar i nationella och internationella branschorganisationer liksom i andra partnerskap. Detta för att bidra till den aktuella samhällsdebatten och verka för att förbättra relevanta policyområden.

Viktigt för Essity är energi- och miljölagstiftning. Eftersom lagstiftningen i Europa ofta är ledande inom miljö och energi och då Essity har stor verksamhet i Europa fokuserar bolaget många av sina Public Affairs aktiviteter på EUs olika institutioner. Essity följer utvecklingen inom prioriterade policyområden som cirkulär ekonomi och resursanvändning generellt, och mer specifikt frågor om avfall, utsläpp till vatten och luft.

Då den offentliga sektorn både är en betydelsefull kund och intressentgrupp för Essity är hälsodebatten viktig för bolaget, särskilt avseende utvecklingen av system för hälsovård med högre patientnytta och större kostnadseffektivitet. Essity arbetar också aktivt med att sprida erfarenheterna av och lösningar från olika nationella system till beslutsfattare i länder där nya strukturer byggs upp. Exempel på detta är uppbyggnaden av system för kostnadsfri eller subventionerad förskrivning av inkontinenshjälpmedel i länder där sådan inte funnits tidigare.

Vi följer även utvecklingen inom regelverk för medical solutions.

Påverkan av substitut

Risk

Andra produktlösningar (substitut) kan ersätta produkter som ingår i Essitys utbud och därmed minska försäljningen. Essity kan också genom att erbjuda konkurrenskraftiga produkter ta marknadsandelar av substituten. Frågan om substitut är också kopplad till förändrade kund- och konsumentbeteenden och attityder vilka påverkar efterfrågan på vissa produkter och därmed lönsamheten.

Policy/Åtgärd

Substitut förekommer för i stort sett alla Essityprodukter. Det kan röra sig om andra produkter med liknande funktion, till exempel tygblöjor, tygtrasor för avtorkning i hemmet eller inom industrin, eller helt andra lösningar på kundens och konsumentens behov som menskoppar eller elektriska handtorkare. Essitys arbete med kund- och konsumentinsikt vägleder innovationsarbetet så att nya produkter och lösningar säkerställer konkurrenskraft och att företagets erbjudande ständigt utvecklas för att möta kunders och konsumenters behov. Nya tekniska lösningar tas fram genom egen forskning och utveckling såväl som tillsammans med leverantörer. Utvecklingsarbetet sker därför ofta i direkt samarbete med kunder och med material- och maskinleverantörer för att direkt koppla till krav och önskemål från kunder samtidigt som effektivare processer och produkter tas fram.

En allt viktigare faktor är ökat fokus på hållbarhet, både avseende miljö, ekonomi och sociala faktorer. Det som påverkas mest är livslängd för produkter, användning av förnyelsebara råmaterial och återvinning av använda produkter. Andra krav på Essitys innovation är önskan att skapa lönsam differentiering av Essitys produktutbud och skapa värde och tillväxt, både för kunderna och Essity (läs mer om innovation i kapitlet Genom innovation bygga större varumärken).

I många länder är penetrationsgraden låg, det vill säga att endast en liten andel av befolkningen använder sig av hygien- och hälsoprodukter, jämfört med i mogna marknader. För att öka acceptansen för produkterna arbetar Essity med attitydfrågor och att bryta tabun. Detta gäller även i Europa och Nordamerika, exempelvis inom Incontinence Products.

Beroende av stora kunder och distributörer

Risk

Detaljhandeln är Essitys största enskilda kundgrupp och den utövar därmed ett stort inflytande. Cirka 59 procent av Essitys nettoomsättning säljs via detaljhandeln, dels under Essitys varumärken, dels som detaljhandelns egna märkesvaror. Essity använder också distributörer eller återförsäljare för att nå vissa marknader. Om dessa distributörer eller återförsäljare inte når framgång i sin försäljning av Essitys produkter, skulle det kunna påverka Essitys resultat negativt.

Generellt finns inom flera av Essitys försäljningskanaler en konsolideringstrend, vilket kan öka beroendet av enskilda kunder. Inom exempelvis detaljhandelssektorn pågår det en trend mot ökad koncentration, vilken framför allt lett till färre detaljhandelsföretag på nationell och regional nivå. En mer konsoliderad kundsituation kan innebära större volymer hos en enskild kund och därmed ökat beroende eller känslighet i en affär.

Policy/Åtgärd

Essity har en relativt spridd kundstruktur, med kunder inom många olika verksamhetsområden. Essitys tio största kunder svarade 2017 för cirka 23 procent av nettoomsättningen. De flesta av dessa kunder är detaljhandelsföretag. Några större distributörer av professional hygiene ingår också bland de tio största kunderna. Essity verkar för att upprätthålla starka och långsiktiga kundrelationer mot strategiska kundsegment och bygga relationer med nya kunder. Styrkan i Essitys kundrelationer påverkar också möjligheter att erhålla konkurrenskraftiga pris- och försäljningsvillkor. Processer för kunddialog och kunduppföljningar både i ekonomiska termer men även på hur väl vi levererar våra åtaganden t ex servicenivån, produktklagomål och tillgänglighet är viktiga parametrar för att säkerställa kundnöjdheten och därmed långsiktiga kundrelationer.

Kreditrisken i kundfordringar behandlas under avsnittet Kreditrisk.

Variationer i marknadspris för Essitys produkter

Risk

Variationer i marknadspriserna för Essitys produkter kan skapa stora svängningar i resultatet inom produktsegmentet, såvida variationerna inte kan kompenseras genom förändrade kostnader för Essity.

Policy/Åtgärd

För att minska effekten av prisvariationer för Essity, vidtas åtgärder för att anpassa kostnadsbilden till sänkta marknadspriser, till exempel i form av omförhandling av inköpsavtal, personal- och kapacitetsreduktioner samt översyn av verksamhetsstrukturen. I andra fall kan produktens innehåll anpassas till den nya marknadsprisnivån.

Risker i anläggningar

Risk

Essity har cirka 90 produktionsanläggningar i ett 30-tal länder. Bränder, maskinhaverier och andra typer av skadehändelser kan skada anläggningen ifråga och även orsaka leveransproblem.

Policy/Åtgärd

Essitys arbete inom detta område styrs av en Risk Management Policy vilken anger hur Essity ska hantera försäkringsbara operativa risker. Målet med riskhanteringen ur detta perspektiv är att på ett bra och kostnadseffektivt sätt skydda medarbetare, miljön, företagets tillgångar och verksamhet samt att minimera Essitys riskhanteringskostnad. Detta kan ske genom att skapa och vidmakthålla balans mellan skadeförebyggande och försäkringsskydd.

Det skadeförebyggande arbetet bedrivs enligt fastlagda riktlinjer vilka inkluderar riskbesiktningar av riskingenjörer och jämförelser med andra anläggningar, inom och utom Essity. Viktiga moment i det skadeförebyggande arbetet innefattar också underhåll av anläggningar och maskiner, utbildning av personal, samt god ordning och reda. Varje år investerar Essity i skadeförebyggande åtgärder och anläggningarna arbetar kontinuerligt för att minska sina risker. Bland annat skyddas nya anläggningar regelmässigt med sprinklersystem. Samtliga helägda anläggningar är försäkrade till återanskaffningsvärde samt för inkomstbortfall. Inom EU sker försäkringen framför allt i eget bolag, med extern återförsäkring för större skador. Utanför EU samarbetar Essity med marknadsledande försäkringsbolag.

Förekomst av oetiska affärsmetoder och brott mot mänskliga rättigheter

Risk

Essity verkar i cirka 150 länder och i miljöer där oetiska affärsmetoder och kränkningar av mänskliga rättigheter kan förekomma. Affärsetiska risker rankas som en av Essitys allvarligaste risker. Om Essity blir involverat i dessa affärsmetoder kan företagets rykte på marknaden skadas och Essity kan även drabbas av höga böter och andra juridiska sanktioner.

Policy/Åtgärd

För att säkerställa att Essitys organisation inte medverkar i eller länkas till oetiska affärsmetoder eller brott mot mänskliga rättigheter finns en sedan 2004 fastställd uppförandekod, Code of Conduct. Koden revideras årligen för att säkerställa att hänsyn tas till nya lagar och riktlinjer. Koden innehåller principer om bland annat affärsetik, relationer till medarbetarna, respekt för mänskliga rättigheter och miljö med mera. Utbildning av Essitys samtliga medarbetare avseende uppförandekoden sker kontinuerligt. Vidare utvärderas Essitys regelefterlevnadsprogram avseende korruption årligen. Utbildning för chefer med fokus på olika affärsetiska dilemman har tagits fram och implementeras i hela organisationen. För att säkerställa att Essitys regelefterlevnadsprogram för affärsetiska risker är effektivt rapporteras arbetet kontinuerligt till en kommitté där delar av ledningen för Essity ingår.

Leverantörer

Risk

Essity är beroende av ett stort antal leverantörer. Bortfall av viktiga leverantörer kan orsaka Essity kostnader och problem i tillverkningen. Leverantörer kan också orsaka Essity problem om de inte lever upp till gällande lagar och förordningar eller på annat sätt uppvisar ett oetiskt beteende.

Policy/Åtgärd

För att reducera risken har Essity leveransavtal med ett stort antal olika leverantörer och tecknar löpande avtal med varierande löptider. För i stort sett alla viktiga insatsvaror finns ett flertal olika leverantörer. Avtalen säkerställer leveranser av en betydande andel insatsvaror. Ett djupare samarbete som också inkluderar utveckling av material och processer sker med utvalda leverantörer.

Essity utvärderar kontinuerligt leverantörer för att säkerställa att de lever upp till Essitys krav i alla avseenden i enlighet med en riskbaserad metodik där speciell vikt läggs vid leverantörer i riskländer samt riskbranscher såsom fiber och bomull. Utvärderingen kan ske i form av frågeformulär, besök på plats eller med hjälp av oberoende revisioner. För i stort sett alla viktiga insatsvaror utvärderar Essity följande faktorer hos nuvarande och potentiella leverantörer:

  • Kvalitet
  • Produktsäkerhet
  • Påverkan på miljö inklusive frågan om insatsvarornas ursprung
  • Användandet av kemikalier
  • Regelverk för medical solutions
  • Efterlevnad av Essitys uppförandekod

Mer information finns i kapitlet Leverantörskedjan.

Kostnader för insatsvaror

Risk

Marknadspriset för många insatsvaror, använda i tillverkningen av Essitys produkter, varierar över tiden vilket kan påverka Essitys resultat.

Högsta/lägsta marknadspriser (årsmedeltal) 2007–2017 per produkt

Kostnader för insatsvaror – Högsta/lägsta marknadspriser (årsmedeltal) 2007–2017 per produkt (stapeldiagram)

Policy/Åtgärd

Fiberråvara utgör en stor kostnadspost för Essity, främst inom Consumer Tissue och Professional Hygiene. Fluktuationer i priserna på fiberråvara hanteras främst genom långsiktiga relationer med leverantörer samt optimering av globala inköp och fibermix. Oljebaserade material utgör en stor kostnadspost främst inom Personal Care samt som förpackningsmaterial. Andra oljeprisrelaterade kostnader utgörs exempelvis av transporter. Dessa och andra kostnader hanteras främst genom kompensation i form av höjda priser på Essitys produkter när så är möjligt eller med hjälp av förändrad produktspecifikation eller genom rationalisering av den egna verksamheten. Effekten av prisförändringar på insatsvaran kan fördröjas genom inköpsavtal.

Essitys relativa kostnader för olika viktiga insatsvaror beskrivs i kapitlet Beskrivning av kostnader. Prisutvecklingen för några insatsvaror under de senaste tio åren framgår av diagrammet till vänster.

Risker relaterade till medarbetare

Risk

Essity måste ha tillgång till kompetenta och motiverade medarbetare samt säkerställa tillgången på bra ledare.

Policy/Åtgärd

Essity arbetar på ett strukturerat sätt för att medarbetare ska vara friska och må väl genom proaktivt friskvårdsarbete såsom utbildningar, träning, specialinsatser till exempel för att sluta röka samt att i ett flertal länder erbjuda hälsoundersökningar. Essity lägger även stor vikt vid säkerhetsarbete.

Genom strategisk bemanningsplanering säkerställer Essity tillgången på personer med rätt kompetens vid rätt tillfälle. Rekryteringen kan ske både externt och internt, där den interna rekryteringen och rotationen underlättas genom en så kallad Job portal, där lediga befattningar utannonseras, både internt och externt. Löner och andra villkor ska vara marknadsanpassade samt kopplas till Essitys affärsmässiga prioriteringar. En etablerad successionsplanering säkrar verksamheten. Essity eftersträvar goda relationer med de fackliga organisationerna.

Legala risker

Risk

Ny lagstiftning i olika länder kan påverka Essity negativt. Rättsprocesser kan vara utdragna och kostsamma.

Policy/Åtgärd

Essity följer utvecklingen av lagstiftningen genom sin juridiska stab samt genom externa rådgivare. I de länder där Essity verkar hanteras lokala juridiska frågor och tvister av lokala juridiska rådgivare.

Informations och IT-risker

Risk

Essity är beroende av IT-system för den fortlöpande verksamheten. Störningar eller felaktigheter i kritiska system har en direkt påverkan på produktionen och viktiga verksamhetsprocesser. Felaktig hantering av finansiella system kan påverka företagets resultatredovisning. Dessa risker ökar i en alltmer tekniskt komplex och sammanlänkad värld.

Policy/Åtgärd

Essity har etablerat en ledningsmodell för IT som inkluderar styrning, standardiserade IT processer och en organisation för informationssäkerhet. Informationssäkerhetsarbetet innefattar kontinuerlig riskbedömning, förebyggande åtgärder och användandet av säkerhetsteknologier. Standardiserade processer finns för implementering och förändring av system och IT-tjänster, liksom för den dagliga driften. Större delen av Essitys systemlandskap bygger på välbeprövade produkter såsom SAP.

Energiprisrisk

Risk

Energiprisrisk är risken att ökade energipriser påverkar Essitys rörelseresultat negativt. Essity är exponerat för prisförändringar på elektricitet och naturgas, men även priset på andra energiråvaror påverkar Essitys rörelseresultat både direkt och indirekt.

Policy/Åtgärd

Essity hanterar energiprisrisken centralt för elektricitet och naturgas. Enligt Essitys policy kan dessa prisrisker säkras upp till 36 månader. Energiprissäkringar sker dels genom finansiella instrument och dels genom prisbindningar i befintliga leveransavtal.

Essity säkerställer leverans av elektricitet och naturgas genom centralt förhandlade leveransavtal. Portföljen av leveransavtal och finansiella säkringar ska ha en god spridning för att minimera Essitys motpartsrisk.

Essity köpte under 2017 cirka 5 (5; 5) TWh elektricitet och cirka 8 (8; 8) TWh naturgas.

Grafen visar Essitys prissäkringar i förhållande till prognostiserad konsumtion av elektricitet och naturgas för de kommande tre åren. Grafen inkluderar både finansiella säkringar och säkringar gjorda via leveransavtal. För vidare information avseende finansiella prissäkringar, se not E6 Derivat och säkringsredovisning.

Energiprissäkringar i förhållande till prognostiserad konsumtion 2017-12-31

Energiprissäkringar i förhållande till prognostiserad konsumtion 2017-12-31 (stapeldiagram)

Valutarisk

Risk

Transaktionsexponering

Transaktionsexponering är risken för att ändrade valutakurser för exportintäkter och importkostnader påverkar koncernens rörelseresultat och anläggningstillgångars anskaffningsvärde negativt.

Omräkningsexponering

Omräkningsexponering är den risk som Essity är exponerat för vid omräkning av de utländska dotterföretagens balans- och resultaträkningar till SEK.

Långsiktig valutakänslighet

I tabellen nedan visas fördelningen av koncernens nettoomsättning och rörelsekostnader per valuta vilket ger en bild av koncernens långsiktiga valutakänslighet. De största exponeringarna finns i EUR, USD, CNY och GBP. De höga kostnaderna i USD beror på massainköp som faktureras i USD.

Valuta

Försäljning %

Kostnader %

Justerad
EBITA1) MSEK

Bokslutskurs
2017-12-31

Snittkurs 2017

1)

Rörelseresultat före avskrivningar på förvärvsrelaterade immateriella tillgångar, exklusive jämförelsestörande poster.

EUR

39

34

9 534

9,8396

9,6324

USD

17

32

–12 452

8,2230

8,5280

CNY

10

5

6 428

1,2631

1,2624

GBP

7

4

4 205

11,1002

10,9854

MXN

4

3

1 250

0,4174

0,4522

RUB

3

2

955

0,1430

0,1463

COP

3

3

486

0,0028

0,0029

SEK

2

5

–2 235

 

 

Övriga

15

12

5 234

 

 

SUMMA

100

100

13 405

 

 

Policy/Åtgärd

Transaktionsexponering

Transaktionsexponeringen, som följer av export och import, kan säkras upp till 18 månader. Kontrakterade framtida betalningar för anläggningstillgångar i främmande valuta kan säkras upp till hela anskaffningsvärdet.

Det prognostiserade valutanettoflödet mot SEK uppgår till –1 059 (–892; –1 586) MSEK. Vid årsskiftet var ett nettoflöde mot SEK motsvarande 3 månader av 2018 års prognostiserade flöden säkrade. Majoriteten av säkringarna förfaller under första kvartalet 2018. I tabellen till höger visas prognos och säkringar av 2018 års flöden. För vidare information avseende säkringar av transaktionsexponering, se not E6 Derivat och säkringsredovisning.

Prognos och säkringar avseende 2018 års flöden

Valuta

Nettoflöden MSEK

Valuta­inflöden MSEK

Valuta­utflöden MSEK

Säkrade inflöden %

Säkrade utflöden %

CNY

6 478

6 491

–13

0

0

GBP

3 429

4 161

–732

5

1

CAD

1 252

1 743

–491

0

0

PLN

916

2 282

–1 366

12

6

RUB

889

945

–56

0

0

NOK

846

855

–9

1

0

CHF

757

828

–71

0

0

DKK

650

709

–59

0

0

MXN

608

1 504

–896

6

0

SEK

–1 059

6 095

–7 154

2

6

EUR

–1 272

12 585

–13 857

7

2

USD

–15 858

3 809

–19 667

0

5

Övriga

2 364

3 897

–1 533

8

1

Omräkningsexponering

Essity hanterar omräkningsexponeringen genom att fördela skulden på olika valutor där koncernen har tillgångar så att nyckeltal som är viktiga för bolagets kreditbetyg långsiktigt skyddas mot valutaeffekter. Omräkningsexponering i de utländska dotterföretagens resultaträkningar kurssäkras inte. Nettolåneskulden uppgick den 31 december 2017 till 52 467 (35 173; 19 058) MSEK. Valutafördelning framgår av tabellen till höger.

För vidare information avseende säkringar av omräkningsexponering, se not E6 Derivat och säkringsredovisning.

Valutafördelad nettolåneskuld

 

 

Andel av nettolåneskuld

Valuta

Nettolåneskuld
MSEK

2017 %

2016 %

2015 %

EUR

–23 978

46

13

34

SEK

–9 962

19

45

11

USD

–7 726

15

15

11

CNY

–4 335

8

11

25

GBP

–3 071

6

3

3

MXN

–1 424

3

3

7

HKD

–1 096

2

4

1

Övriga

–875

1

6

8

 

–52 467

100

100

100

Kreditrisk

Risk

Med kreditrisk avses risken för förluster på grund av att Essitys kunder eller motparter i finansiella kontrakt inte fullgör sina betalningsåtaganden.

Policy/Åtgärd

Kreditrisk i kundfordringar

Kreditrisken i kundfordringar hanteras genom kreditkontroll av kunder via kreditupplysningsföretag. Kreditlimit fastställs och följs upp löpande. Kundfordringar redovisas till det belopp som förväntas bli inbetalt utifrån en individuell bedömning av respektive kund.

Finansiell kreditrisk

Målsättningen är att motparterna ska ha ett kreditbetyg om lägst A– från minst två av ratinginstituten Moody’s, Fitch och Standard & Poor’s.

Essity strävar efter att använda avtal vilka medger nettoberäkning av fordringar och skulder. Kreditexponeringen i derivatinstrument beräknas som marknadsvärdet på instrumentet. Vid årsskiftet uppgick den totala kreditexponeringen till 4 964 (5 214; 6 591) MSEK. I denna exponering ingår kreditrisk för finansiella placeringar med 4 106 (4 244; 4 828) MSEK. Kreditexponeringen i derivatinstrument uppgick till 858 (971; 753) MSEK den 31 december 2017.

Tio största kundernas andel av utestående kundfordringar

Tio största kundernas andel av utestående kundfordringar (stapeldiagram)

Likviditets- och refinansieringsrisk

Risk

Med likviditets- och refinansieringsrisk avses risken att Essity inte har möjlighet att möta sina betalningsförpliktelser som följd av otillräcklig likviditet eller svårigheter att uppta nya lån.

Policy/Åtgärd

För att säkerställa god tillgång till lånefinansiering, oavsett konjunktur och till attraktiva villkor, strävar Essity efter att upprätthålla en solid investment grade rating.

Essity ska upprätthålla finansiell beredskap i form av en likviditetsreserv, bestående av likvida medel och outnyttjade kreditlöften, som motsvarar minst 10 procent av koncernens prognostiserade årsomsättning. För att begränsa refinansieringsrisken ska Essity ha en god spridning av bruttolåneskuldens förfall. Bruttolåneskulden ska ha en genomsnittlig löptid på över tre år med hänsyn till outnyttjade kreditlöften som inte är likviditetsreserv. Överskottslikviditet ska i första hand användas för att amortera externa skulder. Essitys policy är att inte medge villkor som ger långivarna rätt att säga upp lån eller justera räntan som en direkt följd av förändringar av Essitys finansiella nyckeltal eller kreditbetyg.

Koncernens finansiering säkerställs i huvudsak genom banklån, obligationslån samt via emissioner av företagscertifikat. Refinansieringsrisken i den kortfristiga upplåningen begränsas genom långfristiga kreditlöften från banksyndikat och enskilda banker med god kreditvärdighet.

Essitys nettolåneskuld ökade med 17 294 MSEK under 2017. Bruttolåneskuldens genomsnittliga löptid uppgick vid årsskiftet till 4,3 (4,0; 3,5) år. Om kortfristiga lån ersätts med långfristiga outnyttjade kreditlöften uppgår löptiden till 4,5 år. Outnyttjade kreditlöften uppgick vid årets slut till 19 680 MSEK. Dessutom fanns likvida medel om 4 107 MSEK. För vidare information se not E2 Finansiella tillgångar och likvida medel samt not E4 Finansiella skulder.

Likviditetsreserv

MSEK

2017

2016

2015

1)

Likviditetsreserv i procent i förhållande till nettoomsättning.

Outnyttjade kreditlöften

19 680

19 164

18 583

Likvida medel

4 107

4 244

4 828

Summa

23 787

23 408

23 411

 

 

 

 

MSEK

2017

2016

2015

Nettoomsättning

109 265

101 238

98 519

Likviditetsreserv1)

22%

23%

24%

Ränterisk

Risk

Med ränterisk avses risken att förändringar i räntenivån påverkar Essity negativt. Essity påverkas av ränteförändringar via finansnettot.

Policy/Åtgärd

Essity strävar efter att uppnå en god spridning av ränteförfall för att undvika att stora lånevolymer är föremål för ränteomsättning vid samma tidpunkt. Essitys policy är att låna med kort räntebindning eftersom det är Essitys uppfattning att det leder till en lägre räntekostnad över tiden. Ränterisk och räntebindningsperiod mäts per valuta och den genomsnittliga räntebindningen ska vara i intervallet 3–36 månader.

Essitys finansnetto har ökat under 2017, ökningen är främst en följd av högre genomsnittlig nettolåneskuld. Lägre räntor påverkade finansiella poster positivt under perioden. Essitys största lånevalutor är EUR, SEK och USD, se graf. Essity använder finansiella derivat för att åstadkomma önskad räntebindning och valutabalans. Bruttolåneskulden, inklusive derivatinstrument, hade vid årsskiftet en genomsnittlig räntebindning på 30,1 (8,5; 9,2) månader. Den genomsnittliga räntan på den totala utestående nettolåneskulden, inklusive derivatinstrument, uppgick vid årsskiftet till 1,83 (2,26; 3,11) procent.

Bruttolåneskuld fördelad per valuta

Bruttolåneskuld fördelad per valuta (stapeldiagram)