Skapa förutsättningar för våra medarbetare att uppnå sin fulla potential i ett vinnande lag

Vår framgång avgörs av motiverade, kompetenta och resultatorienterade medarbetare som genom stort engagemang utvecklar både sig själva och bolaget. Årligen identifieras organisationens behov av kompetenser och resurser baserat på Essitys affärsstrategi, interna demografi, samt externa utmaningar och möjligheter i form av demografi och trender hos framtida arbetskraft. Att möta en ökad konkurrens om talanger inom flertalet områden samt nya krav från yngre generationer är av största vikt för vår framgång.

Grunden för kompetensförsörjning är att Essity ses som en attraktiv arbetsgivare av såväl nuvarande som potentiella medarbetare. Employer Branding arbetet har under året varit inriktat på att göra Essity känt som företag med fokus på såväl hygien som hälsa samt med ett nytt namn. Vi jobbar aktivt med att bygga relationer med potentiella kandidater, rekrytera och sprida kunskap om Essity genom nära samarbete med universitet och i sociala medier. Vi har nära dialog med studenter för att fånga upp vad som driver dem och hur de ser på en potentiell arbetsgivare.

För att rekrytera talanger inom nyckelområden drivs ”GO! Program”. Det ger nyutexaminerade möjlighet till ett första arbete med målet att bygga kompetens att ta mer kvalificerade roller efter programmets slut. Intresset och antalet ansökningar har ökat för varje år och 2017 sökte fler än 7 000 personer till cirka 70 tjänster.

Varje karriär är unik

Vår utgångspunkt är att varje karriär är unik. Utveckling sker genom en kombination av utbildning, coachning och genom nya utmaningar i arbetet. Vår ambition är att alla medarbetare ska nå sin fulla potential samt ta ett personligt ägarskap att driva sin utveckling. Vi har som mål att samtliga ska ha en individuell utvecklingsplan som både grundar sig i företagets behov och individens egna ambition.

Under 2017 lanserades ”Career Compass” vilket är ett verktyg som tydliggör vilka roller som finns i bolaget samt den erfarenhet och kompetens som krävs för respektive roll. Under året lanserade vi även ett globalt system för utbildning som gör utbudet tillgängligt och transparent för samtliga medarbetare.

Framgångsrikt ledarskap

Ledarskap är en nyckel till framgång och våra ledare spelar en viktig roll i att inspirera och utmana medarbetare att utvecklas och bidra till att affärsmålen nås. Vi driver kontinuerligt ledarutveckling och under 2017 har vi fortsatt att utbilda och coacha ledare inom ramen för våra koncerngemensamma utvecklingsprogram. Under året har vi lanserat nya verktyg inom förändringsledning, vilket framförallt rullats ut som stöd till chefer i samband med integrationen av BSN medical.

Vidareutveckla en framgångsrik kultur

Kulturen är avgörande för Essitys framgång. Som en del i etableringen av Essity, har vi under året tagit fram och inlett aktiveringen av Essitys ”Beliefs & Behaviors”. Det är en vidareutveckling av våra tidigare kärnvärden samt det bolaget vill stärka utifrån den långsiktiga strategin och visionen. Fyra ”Beliefs” finns beskrivna; we are committed, we care, we collaborate och we have courage. Ett antal nyckelbeteenden är knutna till var och en av dessa. Detta ramverk tydliggör bland annat vikten av ett inkluderande förhållningssätt, vilket sätter riktningen för hur vi arbetar med mångfald, där andelen kvinnor/män i ledande roller är en viktig aspekt.

Säker och hälsosam arbetsplats

Alla ska känna sig trygga när de arbetar för Essity. Det gäller både den fysiska arbetsmiljön men handlar också om en kultur där säkerhet, respekt och omtanke för våra kollegor alltid kommer först. Under 2017 förolyckades tyvärr en entreprenör under året i samband med en brand vid vår fabrik i Svetogorsk i Ryssland. Dödsfallet understryker vikten av att hälso- och säkerhetsarbetet ständigt måste prioriteras och utvecklas. Policyer och ledningssystem finns på plats. Vi arbetar också med uppföljning och kontroll som verktyg för att uppnå bättre hälsa och ökad säkerhet på våra arbetsplatser. Chefer, medarbetare och partners utbildas kontinuerligt och alla Essity-anläggningar har särskilda planer för att öka säkerheten på sin anläggning. Viktigt är att skapa en företagskultur där hälsa och säkerhet ses som högsta prioritet. Vår årliga globala säkerhetsvecka är ett exempel på hur vi arbetar med detta.

Medarbetarrelationer

Öppen kommunikation är grundläggande för förtroendet mellan Essity, medarbetarna och deras företrädare. Medarbetarna uppmuntras att lyfta frågor som gäller anställningen och arbetsmiljön med närmaste chef. Essity erkänner alla medarbetares rätt till facklig representation och aktivitet. Där facklig representation saknas upprättar Essity i möjligaste mån andra kanaler, så som fabriksråd.

Alla av Essity helägda dotterbolag ska följa uppförandekoden. Vi förväntar oss även att våra delägda bolag antingen antar koden eller likvärdiga standarder som de som föreskrivs i vår kod.

Beliefs (grafiskt)

Essity har under året tagit fram och inlett aktiveringen av ”Beliefs & Behaviors”. Fyra ”Beliefs” finns beskrivna med nyckelbeteenden knutna till var och en av dessa.