H8. Fiberinköp

Essitys mål för fiberinköp är att all färskfiber i våra produkter ska vara FSC®-eller PEFC™-certifierade. Minimikravet är att fibern ska uppfylla FSC:s standard för kontrollerat virke. Måluppfyllnad för 2017 var att 99,9 procent av all färskfiber uppfyllde målkriterierna.

Förnybara råvaror (färsk vedfiber och returfiber) står för största delen av den totala materialmängden i en genomsnittlig Essityprodukt. Syntetiska material används i högabsorberande hygienprodukter för att förbättra kvalitet och funktion.

Essitys fiberanvändning

2017 levererades 5,9 miljoner ton färskfiber och returfiber till Essity. Färskfiber, 3,65 miljoner ton, utgörs främst av massa (87 procent) och virke (12 procent). Förpackningar, moderrullar och produkter från tredje part utgör tillsammans 1 procent.

Av 2,12 miljoner ton returpapper utgör 94 procent för mjukpapperproduktion. Resterande 6 procent är returfiberinnehållet i inköpta förpackningar.

År 2017 levererades 3,65 miljoner ton färskfiber i form av timmer, massa, förpackningar, moderrullar och produkter från tredje part. 65 procent av fibern var FSC-/PEFC-certifierad och nära 35 procent uppfyllde FSC:s kriterier för kontrollerad fiber.

Färskfiber

Pappersmassa: 63 procent av de globala leveranserna av pappersmassa var FSC- eller PEFC-certifierade och 36 procenten uppfyllde FSC:s standard för kontrollerat virke. Resterande 1 procent kom från kontrollerade leverantörer och andra certifieringssystem.

Virke: 87 procent var FSC eller PEFC-certifierat och återstoden uppfyllde FSC:s standard för kontrollerat virke.

Förpackningar: 32 procent var FSC eller PEFC-certifierat och resten kom från kontrollerade källor.

Moderrullar: 16 procent var FSC-certifierat och resten uppfyllde FSC:s kriterier för kontrollerat virke.

Produkter från tredje part: Mer än en tredjedel av våtservetterna (60 procent av produkter från tredje part) med Essitys varumärken var FSC-certifierade. Färskfibern i de resterande två tredjedelarna kom från FSC-kontrollerade källor eller andra kontrollerade källor. 80 procent av fibern i andra outsourcade produkter (40 procent av produkter från tredje part) är från certifierade leverantörer och 20 procent var av kontrollerat och känt ursprung.

Returfiber

Andelen returfiber i våra produkter skiljer sig åt i olika regioner till följd av skillnader i konsumenternas preferenser samt tillgång och efterfrågan på fiber. Verksamheten i Nordamerika använder nästan enbart returfibrer medan andelen returfiber är 68 procent i Latinamerika och 33 procent i Europa.

Resultat från leverantörskontroller

Av Essitys globala massaleverantörer till helägda Essitybolag står de tio största för över 80 procent av inköpskostnaden för massa. Essity följer upp sina leverantörer för att säkerställa deras efterlevnad av Essitys inköpspolicy för fiber och Essitys globala leverantörsstandard. Samtliga massaleverantörer utvärderades genom frågeformulär om deras fortsatta efterlevnad av kravet på spårbarhetscertifiering och för att uppdatera informationen avseende fiber- och miljömärkning. Samtliga har även fortsatt att följa kraven i Essitys globala leverantörsstandard. Under 2017 besökte Essitys personal fem leverantörsanläggningar för kontroll av efterlevnad. Utöver dessa kontroller av massaleverantörer har Essity gett stöd åt vissa råvaruleverantörer där fiber kan vara en del av råvaran (t.ex. viskos i non-woven) för att hjälpa dessa att uppnå FSC:s spårbarhetscertifiering.