Övrig koncerninformation

Moderbolag

Koncernens moderbolag, Essity Aktiebolag (publ), är ett holdingbolag med huvudsaklig uppgift att äga och förvalta aktier i ett antal dotterföretag samt utöva koncernövergripande ledning och administration. Bolagets organisationsnummer är 556325-5511, och adressen är Box 200, 101 23 Stockholm. Rörelsens intäkter under 2017 uppgick till 367 (–) MSEK och resultatet före bokslutsdispositioner och skatter till 1 681 (–244) MSEK. Moderbolaget var vilande under större delen av 2016. Investeringar i anläggningar uppgick under året till 0 (7) MSEK. Likvida medel vid årets slut uppgick till 0 (0) MSEK.

Forskning och utveckling

Kostnaderna för forskning och utveckling uppgick under året till 1 239 (1 211) MSEK, vilket motsvarar cirka 1,1 procent av koncernens omsättning. Forskning och utveckling koordineras och drivs med ett globalt perspektiv. Produktutveckling sker i nära samarbete med de lokala enheterna men även i direkt samarbete med kunder.

Innehav av egna aktier

Essity Aktiebolag (publ) innehar inga egna aktier.

Aktiefördelning

Sedan noteringen den 15 juni 2017 fram till den 31 december 2017 har 453 501 aktier av serie A omvandlats till aktier av serie B. Vid årets utgång uppgick andelen A-aktier till 9,1 procent.

Utdelning

Styrelsen föreslår en utdelning med 5,75 SEK per aktie eller 4 038 MSEK. Avstämningsdag för rätt till utdelning föreslås till den 16 april 2018.

Miljöpåverkan i Sverige

Essity Aktiebolag (publ) bedriver en tillståndspliktig verksamhet i Sverige avseende tillverkning av mjukpapper. Denna verksamhet påverkar miljön genom utsläpp till luft och vatten, fast avfall och buller.

Hållbarhetsrapport

Essitys lagstadgade hållbarhetsrapport i enlighet med kraven i ÅRL återfinns i kapitlet Risker och riskhantering och i kapitlet Noter till icke-finansiell information i förvaltningsberättelsen. Denna hållbarhetsrapport för Essity Aktiebolag (publ) omfattar hela koncernen. Mer information om icke-finansiella redovisningsprinciper återfinns i not H1.

Riktlinjer för ersättning till ledande befattningshavare

Styrelsen har beslutat föreslå årsstämman 2018 följande riktlinjer för bestämmande av lön och annan ersättning till ledande befattningshavare att gälla för tiden från årsstämman.

”Ersättning till ledande befattningshavare ska utgöras av fast lön, rörlig ersättning, övriga förmåner samt pension. Med ledande befattningshavare avses verkställande direktör, vice verkställande direktör, affärsenhetschef och motsvarande samt central stabschef. Den sammanlagda ersättningen ska vara marknadsmässig och konkurrenskraftig på den arbetsmarknad befattningshavaren verkar och relaterad till befattningshavarens ansvar och befogenhet. Rörlig ersättning ska vara maximerad och relaterad till den fasta lönen, baserat på resultatutfall i förhållande till årliga respektive långsiktigt uppsatta mål. Vid uppsägning bör i normalfallet gälla en uppsägningstid om högst två år, om uppsägningen initieras av bolaget, och högst ett år, om uppsägningen initieras av befattningshavaren. Avgångsvederlag ska inte förekomma. Pensionsförmåner ska, där så är möjligt, endast innehålla premiebestämda pensionsförmåner och ge befattningshavaren rätt att erhålla pension från 65 års ålder. Rörlig ersättning ska inte vara pensionsgrundande. Styrelsen ska ha rätt att frångå de fastställda riktlinjerna om det i ett enskilt fall finns särskilda skäl för detta. Riktlinjerna har inte företräde framför obligatoriska villkor enligt arbetsrättslig lagstiftning eller kollektivavtal. De äger heller inte tillämpning på redan ingångna avtal.”

Uppgifter om bolagets tillämpning av tidigare beslutade riktlinjer samt uppgift om bolagets beräknade kostnader för ersättning till ledande befattningshavare återfinns i not C3.

Användning av non-International Financial Reporting Standards (”IFRS”) resultatmått

I juli 2016 gav ESMA (the European Securities and Market Authority) ut riktlinjer för redovisning av alternativa nyckeltal i företagens finansiella rapporter och prospekt. Alternativa nyckeltal avser sådana resultatmått som inte återfinns i IFRS. Dessa resultatmått har tillkommit för att hjälpa såväl användare, investerare och ledning att analysera företagets verksamhet och ett flertal av dessa är vedertagna finansiella nyckeltal. I Förvaltningsberättelsen och i de finansiella rapporterna samt noterna återfinns dessa alternativa resultatmått. En beskrivning av resultatmåtten och hur dessa används återfinns i not A2, Användning av non-International Financial Reporting Standards (”IFRS”) resultatmått.