Essitys affärsmodell

Essitys vision är att öka välbefinnande genom ledande lösningar inom hygien och hälsa. Vår affärsidé är att hållbart utveckla, tillverka, marknadsföra och sälja värdeskapande produkter och tjänster inom hygien och hälsa.

Man and child playing together (photo)

Vår affärsmodell och värdekedjan börjar med innovation och produktutveckling. Till grund för innovationsarbetet ligger Essitys mål att öka livskvaliteten varje dag för fler människor. Essitys styrka är att omvandla insikt om kunders och konsumenters behov till ledande produkter och lösningar där hållbarhet, produktkvalitet och produktsäkerhet har stor betydelse. Inköp av exempelvis råmaterial sker centralt inom bolaget, vilket ger skalfördelar och bättre förhandlingsposition. Essity arbetar längs hela leverantörskedjan för att garantera ansvarsfulla råvaruinköp och ställer höga krav på råmaterialleverantörerna. Vi tillverkar produkter och erbjuder lösningar inom Personal Care, Consumer Tissue och Professional Hygiene. Inom teknologi och produktion pågår ett ständigt arbete för att digitalisera, automatisera och effektivisera produktionen för att åstadkomma en hållbar och effektiv produktion i världsklass.

Essity har försäljning i cirka 150 länder och våra produkter distribueras på en mängd olika sätt, från små närbutiker på landsbygden till stormarknader, hälso- och sjukvårdsinrättningar, restauranger, apotek och e-handel. Under 2017 svarade detaljhandeln för 59 procent av Essitys nettoomsättning, business-to-business för 24 procent och vårdsektorn för 17 procent. För att bidra till ett hållbart och cirkulärt samhälle finns det ett behov av nya affärslösningar och innovationer som sluter kretsloppet, vilket är en viktig del i det inledande innovationsarbetet.

  • Cirka 48 000 medarbetare världen över.
  • Cirka 90 produktionsanläggningar.
  • 2017 köpte Essity råvaror och förnödenheter för cirka 38 miljarder SEK. De viktigaste råmaterialen för Essity är massa, retur- fiber och oljebaserade råmaterial. Energikostnaderna uppgick till cirka 4 miljarder SEK.
  • Essity hade en solid investment grade rating.
  • Eget kapital uppgick vid slutet av 2017 till cirka 50 miljarder SEK.
  • Nettolåneskulden uppgick till cirka 52 miljarder SEK.

Skapat värde 2017

5,75SEK

i föreslagen utdelning

41

innovationer

Fler än

2,5miljoner

utbildade i hygien och hälsa

1,3%

koldioxidutsläpp

6%

olycksfrekvens

Ägare

Ett av Essitys mål är att skapa långsiktigt värde för bolagets aktieägare och att Essity-aktien ska leverera en högre totalavkastning än konkurrenternas. Värde för våra aktieägare skapas genom en positiv aktiekursutveckling samt utdelning. Vi strävar efter att ge långsiktig stabil och stigande utdelning till våra aktieägare.

  • Essity noterades på Nasdaq Stockholm den 15 juni 2017. Under perioden 15 juni–31 december 2017 sjönk aktiekursen med 6 procent.
  • Styrelsen föreslår en utdelning om 5,75 SEK per aktie för verksamhetsåret 2017.

Kunder och konsumenter

Essity strävar efter att öka livskvaliteten för fler människor varje dag. Vi menar att kunskap är en nyckel till ökade hygien- och hälsostandarder i världen samtidigt som det skapar affärsmöjligheter för Essity.

  • Essity utbildade fler än 2,5 miljoner barn, kvinnor och män, föräldrar, anhöriga och vårdgivare över hela världen i hygien och hälsa under 2017.
  • 41 innovationer lanserades under året som förbättrade våra kund- och konsumenterbjudanden.

Medarbetare

Essitys framgång avgörs av motiverade, kompetenta och resultatorienterade medarbetare som genom stort engagemang utvecklar både sig själva och bolaget. Vår ambition är att alla medarbetare ska nå sin fulla potential samt ta ett personligt ägarskap att driva sin utveckling.

  • Hälsa och säkerhet för våra medarbetare har högsta prioritet inom Essity. Under 2017 minskade olycksfrekvensen med 6 procent. 26 anläggningar hade noll olycksfall.
  • Essity betalade cirka 16 miljarder SEK i löner till medarbetare under 2017.

Samhället

Essity har som mål att bidra till ett hållbart och cirkulärt samhälle, vilket innebär ett behov av nya affärslösningar och innovationer. Essity bidrar till den lokala ekonomin som en stor arbetsgivare och via sitt samhällsengagemang. Vi förstår skattens betydelse för utvecklingen av ett samhälle och vi följer de skatteregler som vi lyder under. Vi följer också alla regler angående transparent information om våra skatter. Förutom inkomstskatt betalar Essity även tull, fastighets-, löne-, pensions- och energiskatter.

Under 2017

  • minskade koldioxidutsläppen i relation till produktionsnivån med 1,3 procent.
  • betalade Essity cirka 3 miljarder SEK i inkomstskatter. Löneskatterna för året uppgick till cirka 3 miljarder SEK.
  • investerade Essity cirka 16 MSEK i drygt 300 lokala samhällsengagemangsprojekt.

Leverantörer

Essity strävar efter att ha transparenta och långsiktiga relationer med våra leverantörer för att garantera både hög kvalitet och finansiell stabilitet för båda parter. Vårt mål för ansvarsfulla inköp omfattar samtliga leverantörer och vår globala leverantörsstandard lägger grunden till att leverantörerna uppfyller de högsta standarderna inom socialt och miljömässigt ansvar samt produktsäkerhet.

  • Under 2017 betalade Essity cirka 72 miljarder SEK till våra leverantörer.
  • 64 procent våra inköpskostnader kom från leverantörer som åtagit sig att följa kriterierna i Essitys globala leverantörsstandard.

Ekonomiskt värdeskapande per intressent baserat på Essitys nettoomsättning 2017 (109 265 MSEK)

Ekonomiskt värdeskapande per intressent baserat på Essitys nettoomsättning 2017 (cirkeldiagram)

1) Eftersom Essity noterades på Nasdaq Stockholm den 15 juni, 2017, har bolaget inte betalat någon utdelning under 2017. Utdelningen om 257 MSEK avser utdelning främst i dotterbolagen Vinda och Familia. 2) Löpande investeringar, strukturkostnader, strategiska investeringar samt förvärv. 3) Inkluderar kostnader för råmaterial, energi, transporter och distribution och övriga kostnader för sålda varor.