Leverantörskedjan

Global leverantörsstandard

Sedan många år tillämpar Essity en global standard för leverantörer. Standarden innehåller krav avseende kvalitet, produktsäkerhet, miljö och energi samt kemikalier. Leverantörsstandarden innehåller dessutom ett specifikt avsnitt som innehåller Essitys förväntningar på leverantörerna avseende mänskliga rättigheter, medarbetarrelationer samt hälsa och säkerhet.

För att säkra implementering av vår standard med leverantörer globalt och lokalt finns Essitys leverantörsstandard tillgänglig på elva språk.

Många av produktionsanläggningarna för de globala strategiska leverantörerna i Asien och Latinamerika ägs av stora multinationella bolag med bas i Europa och USA. Detta är ett medvetet val från Essitys sida i syfte att minska de etiska riskerna i leverantörskedjan.

Rapportering i Supplier Ethical Data Exchange, Sedex

Sedex är en onlinedatabas som låter leverantörer dela information med sina kunder om sina verksamhetsmetoder (hälsa och säkerhet, arbetsvillkor, miljö- och företagsetik) för att främja etiska och ansvarsfulla leverantörskedjor. Essity kräver att leverantörer genomför en självskattning i Sedex och delar sin status. Långsiktigt mål är att minst 90 procent av vårt inköp kommer från leverantörer som delar information genom Sedex. Svaren används för att utföra riskbedömningar (se nedan).

Processer för leverantörsrisker

Essity utvecklar kontinuerligt sin leverantörsriskbedömning i syfte att säkra sociala och etiska hållbarhetskriterier, som respekt för mänskliga rättigheter och arbetsförhållanden. Hållbarhetsaspekterna beaktas vid såväl utvärdering av potentiella leverantörer som vid den kontinuerliga riskbedömningen av leverantörer och inköpt material, produkter och tjänster. En informationskälla är den leverantörsdata som finns i Sedex, men andra källor kan också användas.

Etiska leverantörsrevisioner

De inköp som görs från leverantörer i länder som enligt Maplecrofts Human Rights Index klassificering räknas som högriskländer, granskas med fokus på hälsa och säkerhet, mänskliga rättigheter och anställningsvillkor. Behovet av en etisk revision kan också uppkomma till följd av andra indikatorer, som en låg värdering i Sedex, låg poäng för hälsa och säkerhet i Essitys leverantörsrevision eller i utfallet från Essitys riskbedömningar.

Målet är att alla högriskleverantörer ska kontrolleras enligt Essitys rutin för riskbedömning. Essity samarbetar med det globala auditeringsföretaget SGS för att genomföra revisionerna. Essity godkänner även oberoende revisioner eller revisioner utförda på uppdrag av andra kunder om revisionens omfattning motsvarar Essitys revisionskrav och om information om korrigerande och förebyggande åtgärder delas.

Koncernen utvärderar potentiella leverantörer innan avtal sluts och granskar dem sedan regelbundet. Nya leverantörer måste underteckna leverantörsstandarden innan någon affärsverksamhet påbörjas. Essity gör även spårbarhetsgranskningar av fiberleverantörer.

Essity kräver dessutom dokumenterad spårbarhet av leverantörer om en produkt kan innehålla potentiella konfliktmineraler. Det gäller huvudsakligen pappersdispensrar för offentliga toaletter med vissa elektroniska komponenter där ingående metallers ursprung ska redovisas enligt CMRT-mallen från Responsible Minerals Initiative.

Kontroll av bomullsleverantörer

Vissa av Essitys hygienprodukter innehåller bomullsfibrer. Det rör sig om mycket små volymer, men då bomullsodling är förenat med sociala risker är Essity extra uppmärksamt på bomullsleverantörer. För att minska påverkan på människor och miljö has Essity som mål att all inköpt bomull ska vara certifierad för att säkerställa en hållbar produktion. Under 2017 blev Essity medlemmar i BCI (Better Cotton Initiative), ett av världens största hållbarhetsprogram för bomull, vilken är den föredragna bomullscertifieringen.

I början av 2017 förvärvade Essity BSN medical med stor produktion av plåster och förband. En genomgång och riskanalys av BSN medicals leverantörer baserat på produktionsland och ingående råmaterial, bland annat bomull, har påbörjats där målet är att säkerställa en långsiktigt hållbar leverantörskedja.