Externa trender och drivkrafter

Globala makrotrender, från befolkningsökning och högre levnadsstandard till resursbrist och klimatförändringar, har en stor påverkan på Essity. Vi har identifierat de makroekonomiska drivkrafter som är relevanta för vår verksamhet. Genom att analysera vår omvärld kan vi tillvarata möjligheter och undvika risker som är förknippade med dem.

Växande och åldrande befolkning

Världens befolkning ökar och lever längre. Den globala befolkningen är i dag drygt sju miljarder. FN förutspår att den kommer att vara över nio miljarder år 2050.

En växande befolkning medför en ökad efterfrågan på hygien- och hälsoprodukter och ger därmed tillväxtmöjligheter för Essity. Världens befolkning kommer att öka mest i Asien, Latinamerika och Afrika. Att vi är närvarande på flera av dessa marknader och att vi erbjuder marknadsanpassade lösningar är därför av strategisk vikt. Essity prioriterar tillväxt på utvalda tillväxtmarknader som Kina, Sydostasien, Latinamerika, Östeuropa och Ryssland.

En åldrande befolkning ökar trycket på äldrevården och allt fler äldre kommer att behöva vårdas i hemmet. Samtidigt fortsätter människor att leva ett aktivt liv längre upp i åldrarna. Fler äldre ökar efterfrågan på inkontinens- och hälsoprodukter, både på mogna marknader och på tillväxtmarknader. Till exempel beräknas förekomsten av inkontinens bland personer över 65 år vara mellan 15 och 20 procent.

Högre levnadsstandard

Samtidigt som befolkningen växer minskar fattigdomen i världen. Allt fler tjänar mer än 2 USD per dag (Världsbankens definition av fattigdom) eller tar klivet upp i medelklassen, det vill säga tjänar mer än 4 USD per dag (enligt FN:s Millenium Development Goals Report 2015). När de mest grundläggande behoven som mat och husrum är tillgodosedda är hygien det som prioriteras högst. Essity förväntar sig att den disponibla inkomsten och högre levnadsstandarden fortsätter att stimulera efterfrågan på hygien- och hälsoprodukter. På tillväxtmarknaderna säljer Essity produkter och lösningar inom hygien och hälsa anpassade till konsumenter med begränsade resurser.

Younger and older man (photo)

Globala insikter om hygien och hälsa

Begränsad eller ingen tillgång till hygien och sanitet är en av de största globala utmaningarna. Medvetenheten ökar om hur god hygien och hälsa hör ihop och förbättrar välbefinnandet i världen, vilket även framgår av FN:s 17 mål för hållbar utveckling. Tillgången till god personlig hygien påverkar hälsa, värdighet och deltagande i samhället till exempel inom utbildning och arbetslivet. Hygien är en katalysator för ekonomisk tillväxt. Hygien är dessutom centralt för att undvika smittspridning, inte bara i de mest grundläggande situationer och på tillväxtmarknader. God hygien minskar även spridning av till exempel antibiotikaresistenta bakterier, vilket är en stor utmaning inom modern hälsovård. Essity utvecklar kontinuerligt nya hygien- och hälsolösningar och utbildar bland annat hälso- och sjukvårdspersonal inom inkontinens och god handhygien. Unga kvinnor utbildas om menstruation och pubertet samt barn och förskolepersonal om vikten av god handhygien. Inkontinensprodukter ger människor möjlighet att leva ett mer aktivt och värdigt liv. Dock finns tabun kring exempelvis menstruation och inkontinens både på tillväxtmarknader och mogna marknader. Ökad kunskap är viktigt för att höja hygien- och hälsostandarder samt välbefinnandet.

Ökad förekomst av kroniska tillstånd och tillgång till hälsovård

Kroniska sjukdomar ökar på mogna och tillväxtmarknader. Kostnaderna förknippade med kroniska sjukdomar ökar snabbt i hela världen. Ökad förekomst och längre livslängd för människor med kroniska sjukdomar förväntas leda till ökad efterfrågan på hälsoprodukter och därmed innovationer inom exempelvis sårvård, kompressionsbehandlingar, ortopedi och inkontinensprodukter. Samtidigt som välfärdsstater liksom hälsobudgetar i mogna marknader är under press i och med längre livslängd och ökad befolkning, så ökar investeringar i sjukvård i många tillväxtländer i takt med deras ekonomiska tillväxt. Oavsett var, så är hygien- och hälsolösningar ofta en investering som minskar totala kostnader i samhället. Exempelvis så kan preventiva insatser som handhygien och god sårvård reducera risk för smittspridning och infektioner.

Hållbar konsumtion och cirkulär ekonomi

Begränsade resurser, politiska prioriteringar samt medvetna kunder och konsumenter ökar förväntningar och efterfrågan på hållbara produkter och lösningar. Essity har som mål att utveckla produkter och lösningar som passar in i ett hållbart och cirkulärt samhälle.

Cirkularitet är en affärsmodell som innebär att vi strävar efter minskad resursförbrukning vid design av produkter och lösningar och i samband med produktion och konsumtion samt en effektiv återanvändning, återvinning eller kompostering av våra produkter vilket leder till en minskning av konsumentavfallet.

Digitalisering

Digitaliseringen av vårt samhälle innebär stora förändringar och möjligheter. Förutsättningarna ändras, nya behov och affärsmodeller uppkommer och nya aktörer tar plats. För Essity innebär digitaliseringen en mängd möjligheter att förbättra och utveckla alla delar av vår värdekedja men också utmaningar för att hitta hållbara och lönsamma affärsmodeller. Inom produktion, administration och logistik digitaliserar vi för att uppnå effektiviseringar och kvalitetsförbättringar. Inom produktutveckling arbetar vi med att utveckla digitala lösningar för att förbättra erbjudanden till kunder och konsumenter.

Vi kommunicerar och interagerar med kunder och konsumenter genom sociala medier och våra produktvarumärkens hemsidor, exempelvis www.tena.com, www.libresse.com och www.libero.com. Essitys produkter säljs och marknadsförs online i större utsträckning för varje år.

Woman with watering can (photo)

Företaget bakom varumärket

Kunder och konsumenter uppmärksammar i högre grad avsändaren till produkter och lösningar och ställer krav på att företag arbetar på ett ansvarsfullt sätt. Ansvar och hållbarhet är väl integrerat i Essitys verksamhet som bygger på en hållbar affärsmodell där värdeskapande för människor och miljö sätts i centrum.

Knappa resurser

Den växande världsekonomin och en globalt växande befolkning gör att allt fler ska dela på jordens resurser.

Energi: IEA (Internationella energirådet) förutspår att det globala energibehovet kommer att öka med en tredjedel fram till år 2040, vilket kan innebära ökade kostnader, ökad miljöpåverkan och i vissa fall energibrist. Som en stor energianvändare är det en viktig fråga för Essity och vi arbetar kontinuerligt med energieffektivisering. Ny teknik är inte bara mer resurseffektiv utan medför ofta minskade utsläpp.

Vatten: FN förutspår att två tredjedelar av världens befolkning kan komma att bo i områden med färskvattenbrist år 2025. Tillgång till vatten är kritiskt för mänskligheten, industrin och jordbruket. Essitys produktion är beroende av tillgång till vatten och vi har därför ambitiösa mål för effektiv och ansvarsfull vattenanvändning.

Ansvarsfulla fiberinköp: Olaglig skogsavverkning och avverkning av skogar med högt bevarandevärde bidrar till avskogningen i världen och hotar den biologiska mångfalden. Essity har som ett koncernmål att kontrollera ursprunget på all vedråvara samt för inköp av certifierad fiber. Vi använder även en hög andel returpapper i produktionen.

Humankapital: Tillväxtländernas ekonomiska framsteg och alltmer kunskapsintensivt företagande ökar behovet av kvalificerad arbetskraft och ledarskap. Vi investerar i utveckling och utbildning av våra medarbetare och arbetar strategiskt för att säkra framtida behov av medarbetare och kompetens.

Klimatförändring

Klimatförändring är ett av de mest allvarliga miljö- och samhällsproblem världen står inför och den privata sektorn förväntas bidra. Essity arbetar aktivt för att motverka klimatförändringar i hela värdekedjan. Genom att arbeta med ett livscykelperspektiv kan vi identifiera var i värdekedjan påverkan är störst. Insatser kan därmed riktas för att minimera klimatpåverkan.

För att minimera vår resursanvändning arbetar vi med innovationer, effektivitetsförbättringar, investeringar i ny teknik och ökad andel förnybar energi i våra anläggningar.

SDG översikt (logo)

FN:s 17 mål för hållbar utveckling

FN:s 17 globala mål är ett tydligt och välkommet ramverk för att möta världens utmaningar och möjligheter. Publika och privata aktörer har en viktig roll att spela. Essitys verksamhet, med fokus på hygien och hälsa, bidrar direkt till några av FN:s 17 globala mål (till exempel mål 3, 5, 6, 12, 13 och 15). Under 2017 har Essity arbetat med att konkretisera vilka affärsmöjligheter dessa specifika mål ger upphov till inom till exempel hygien och hälsa samt hållbar konsumtion och produktion. På detta sätt kan vi bidra till en mer hållbar värld samtidigt som vi skapar lönsam tillväxt för Essity. Genom partnerskap med andra som möter liknande utmaningar och ser möjligheter, hoppas Essity kunna skapa synergier som kan bidra till hållbara framsteg.