H10. Vatten

Essitys koncernmål för vatten är att våra anläggningar ska minska nivåerna av suspenderade ämnen med 10 procent till år 2020, med 2014 som referensår. Dessutom ska våra mjukpappersanläggningar minska volymerna avloppsvatten och organiskt avfall (BOD) med 10 procent till år 2020, med 2014 som referensår.

Under 2017 överträffades målet och våra anläggningar minskade nivåerna av suspenderade ämnen med 19,7 procent. Våra mjukpappersverksamheter minskade volymen avloppsvatten med 4,7 procent och mängden organiskt avfall (BOD) med 25,4 procent.

Förbrukning och utsläpp av vatten

Största delen av bolagets vattenanvändning handlar om att transportera fibrer under produktionsprocessen och resten används i huvudsak som kylvatten. 74 procent av vattnet som används är ytvatten. Essitys redovisning av vattenförbrukning är totalvärden för ytvatten, grundvatten och vatten från kommunala ledningsnät. Essitys avloppsvatten delas in i kylvatten och processvatten. Kylvatten har endast värmts upp och inte förorenats i något avseende. Den totala mängden processvatten som släpps ut uppgår till 72 Mm3. Vattnet renas genom mekanisk och biologisk rening. Tabellvärdena för år 2017 gäller utsläpp av processvatten.

Utsläpp till vatten i tabellerna utgörs av COD, BOD, suspenderade ämnen, AOX, P och N. Det finns emellertid skillnader mellan olika mätmetoder.

Under 2017 använde koncernen 104 miljoner kubikmeter vatten i massa- och pappersproduktionen.

Utsläpp till vatten, N, P

Utsläpp till vatten, N, P (stapeldiagram)

Utsläpp till vatten, suspenderade ämnen

Utsläpp till vatten, suspenderade ämnen (stapeldiagram)

Fördelning av vattenförsörjning

Fördelning av vattenförsörjning (cirkeldiagram)