Medarbetare

Essity erbjuder medarbetarna möjlighet till utveckling och marknadsmässig ersättning. Ersättning består av lön samt pension och andra förmåner. Medarbetarnas ersättningar ska vara konkurrenskraftiga. Essity följer lokala marknaders lönesättningar, under förutsättning att dessa inte strider mot internationellt etablerade regler för minimilön och skälig ersättning.

Essitys globala personalstrategi syftar till att säkra kompetensen på lång sikt och garantera att Essity är en säker och hälsosam arbetsplats, förankrad i etiska affärsprinciper och uppfattas som en utmärkt arbetsplats.

Säkra tillgången till rätt medarbetare och kompetens

Essity rekryterar och utvecklar medarbetarna i linje med sin strategiska medarbetarplan. Planen utgår från framtida kompetensbehov och demografi, och fastställer vilka strategiska områden och verksamheter som Essity bör fokusera på för att stärka sitt anseende som arbetsgivare och position på marknaden.

Individuell utveckling

Alla medarbetare ska ha en individuell utvecklingsplan som fastställs och följs upp under årliga utvecklingssamtal. I samtalet identifieras vilken kompetens medarbetaren behöver för att kunna nå de uppsatta målen. Medarbetaren och chefen kommer överens om hur denna kompetens ska erhållas, främst genom interna utvecklingsmöjligheter. Målsättningen är att följa upp varje medarbetares prestation två gånger per år.

Hälsosamma arbetsplatser med etiska affärsprinciper

Essity arbetar förebyggande med medarbetarnas hälsa och välbefinnande. Respektive affärsenhet ansvarar för att utforma friskvård som passar den egna verksamheten.

Arbetsplatser för alla åldrar

Med en åldrande personalstyrka på vissa marknader står Essity inför nya utmaningar, eftersom frånvaro relaterad till belastningsskador ökar med åldern. Detta har lett till att Essity skapat ett arbetsplatsprogram som innehåller tekniska förbättringar och attitydförändringar för att skapa en mer ergonomisk arbetsmiljö och mer ergonomiska produktionslinjer.

Medarbetarrelationer

Öppen kommunikation är grundläggande för förtroendet mellan Essity och medarbetarna och deras företrädare. Essity erkänner varje medarbetares rätt till facklig representation och aktivitet.

European Works Council (EWC)

EWC företräder omkring 20 000 av Essitys medarbetare. Essity träffar EWC och andra medarbetarrepresentanter regelbundet för att informera om och diskutera sådant som rör exempelvis koncernens utveckling och resultat samt arbetsmiljö och anställningsvillkor. Syftet är bland annat att meddela förändringar i god tid.

Essity har även ett avtal med IndustriALL Global Union. Ett nytt avtal mellan Essity och IndustriALL är under förhandling och väntas bli klart första kvartalet 2018. IndustriALL representerar 50 miljoner arbetstagare i 140 länder inom gruv-, energi- och tillverkningssektorerna.

Alternativa dialogformer

I takt med att Essity expanderar ställs bolaget inför nya förhållanden och utmaningar, även när det gäller dialogen med medarbetarna. Där facklig representation saknas etablerar Essity i möjligaste mån andra kanaler, såsom fabriksråd.

Essity stödjer Global Deal, ett globalt partnerskap med privata och offentliga parter. Syftet med Global Deal är att förbättra dialogen mellan arbetsmarknadens parter och länders regeringar för att förbättra anställningsvillkor och produktivitet.

Organisationsförändringar

Varseltiden i samband med organisationsförändringar i koncernen varierar, men uppgår i snitt till fem veckor. Vid organisationsförändringar arbetar Essity med att stödja de medarbetare som berörs. Det sker genom diskussioner med fackföreningarna i ett tidigt skede, samt genom att ta fram en social handlingsplan som anpassas efter lokala förhållanden. I handlingsplanen ingår normalt hjälp med att söka arbete och/eller utbildning. Andra verktyg är avgångsvederlag, förtidspension och ekonomiska incitament till de som hittar nya jobb innan uppsägningstiden är över.

Hälsa och säkerhet

OHSAS 18001-certifiering

För att säkerställa att enhetliga processer tillämpas inom Essity, och att bolaget hela tiden fortsätter att arbeta för förbättrad hälsa och säkerhet på arbetsplatserna, tillämpar Essity den internationella standarden OHSAS 18001. OHSAS anger krav för organisationens arbetsmiljöledningssystem.

Policy och styrning för säkerhet

Essity har en koncerninstruktion för hälsa och säkerhet, och i styrsystemet ingår riskbedömning, utbildning, målsättningar och uppföljning på säkerhetsområdet. Dessutom finns sedan 2009 en grupp med ansvar för att samordna arbetsmiljöfrågor inom koncernen. Samtliga Essity-anläggningar har rutiner för att öka säkerheten på arbetsplatsen.

Rapportering av olyckor och risker/tillbud

En tillförlitlig tillbuds- och olycksfallsrapportering är en nyckelfaktor och det är angeläget att Essity analyserar både allvarliga och mindre allvarliga händelser för att de inte ska upprepas.

Essity har ett rapporteringssystem för olyckor och risker/tillbud. Medarbetarna använder det för att anmäla olyckor och tillbud, det vill säga händelser som hade kunnat resultera i en olycka. Systemet gör att vi har avsevärt mycket bättre underlag för att göra riskbedömningar, analysera och förbättra arbetssätt och kontinuerligt följa utvecklingen.

Om en kritisk incident inträffar förmedlas information till hela koncernen för att alla enheter ska kunna ta del av rekommendationerna och lära av händelsen. Dessutom har anläggningarna som rutin att samla in uppgifter från rapporteringssystemet veckovis för att kunna ta upp säkerhet på personalmötena. Systemet erbjuder också möjligheter att sprida goda exempel i koncernen.