Kunder och konsumenter

Rutiner för att ta emot synpunkter

Essity har ett globalt SAP-baserat system för hantering av synpunkter som infördes 2011. Vi försöker alltid kompensera missnöjda kunder direkt och tar också ställning till om det finns anledning till åtgärder bortom det enskilda fallet. Exempelvis får medarbetare i tillverkningen återkoppling för att kunna avgöra om ett produktionsfel ligger bakom klagomålet. Användarnas klagomål och synpunkter ger värdefull konsumentinsikt, och det är viktigt att den kunskap som inhämtas förs vidare i organisationen.

Essitys innovationsprocess

Essitys innovationsprocess börjar alltid med förståelsen för ett behov hos kund eller konsument. Processen är uppdelad i fyra faser.

Genomförbarhet: Koncept för innovation baserade på kund- eller konsumentinsikt utvärderas och bedöms. En bedömning görs av marknadsunderlaget och den globala affärspotentialen samt de tekniska och kommersiella förutsättningarna.

Utveckling: Ett tvärfunktionellt team leder utvecklingen av en föreslagen lösning, inklusive en specifik produkt-, tjänste- eller affärsmodell. Krav på produkten, förpackningen, tjänsten och tekniken utvecklas och verifieras tillsammans med kunder och konsumenter, och kommunikationsmaterial tas fram. Bedömningar av produktsäkerheten samt livscykelanalyser (LCA) och sociala bedömningar genomförs av experter för att säkerställa att produkten är säker och uppfyller miljömässiga och sociala krav.

Kapacitet: Projektarbetet inför lanseringen på marknaden och att bygga kapaciteten för att leverera lösningen. Marknadsföringsmaterial inför lanseringen tas fram, produktionslösningen verifieras utifrån kraven, och alla produkt- och förpackningsspecifikationer färdigställs. Vi säkerställer att de rättsliga kraven uppfylls på samtliga marknader där en lansering ska ske.

Lansering: Innovationen presenteras för kunder/konsumenter på marknaden. De avsedda fördelarna vägs mot återkopplingen från marknaden, och leverantörskedjan justeras i enlighet med denna. Balansen mellan tillgång och efterfrågan optimeras i produktionen för att säkerställa effektiviteten. Återkopplingen driver sedan lanseringsplanen.

Öppen innovation

Essity har en portal för öppen innovation. Uppfinnare, entreprenörer och mindre företag bjuds in att skicka in lösningar som svar på olika utmaningar från Essity. Lösningarna ska vara patenterade för att frågor kring immateriella rättigheter ska vara utredda om förslaget resulterar i ett licensavtal eller annan affärsöverenskommelse. Det har kommit in ett flertal förslag den här vägen, varav vissa har lett till ett vidare samarbete eller produktlanseringar.

Essity lanserade 2013 en intern innovationsplattform under namnet ICON (Idea Collaboration Online). ICON omfattar inte enbart produktinnovationer. Förslagen kan omfatta lösningar för tillverkning, logistik eller marknadsföring. ICON fungerar som ett komplement till andra plattformar och initiativ för att främja innovationer, och används ofta i ett tidigt stadium av innovationsprocessen för att samla in lösningar och idéer från medarbetare.

Livscykelperspektiv

Vi arbetar med ett livscykelperspektiv för att förstå den miljömässiga, sociala och samhälleliga påverkan av våra produkter och lösningar. Det gör det möjligt för Essity att leverera produkter och lösningar som möter kundernas behov och överträffar deras förväntningar. Vi främjar ett livscykelperspektiv i inköp, utveckling av innovationer och produktion.

Ansvarsfulla inköp handlar bland annat om att köpa in säkra, miljömässigt och socialt anpassade råvaror av hög kvalitet. Essitys leverantörer följer strikta krav på kvalitet, produktsäkerhet, miljö, kemikalier och affärsansvar.

Resurseffektiv produktion fokuserar på en effektiv användning av resurser samt på att minska energianvändning och avfall. Produktionsenheterna tillämpar ledningssystem som till exempel ISO 9001, ISO 14001 och OHSAS 18001.

Hållbara lösningar definieras som innovativa, säkra, miljömässigt och socialt anpassade hygienprodukter och tjänster. Essitys innovationer för människa och miljö baseras på kund- och konsumentinsikter med fokus på att möta behov i vardagen. Det är avgörande att optimera produkter och lösningar under användningen för att kontrollera konsumtionen och minska avfallet.

Avfallshantering av produkterna är ett gemensamt ansvar tillsammans med konsumenter och kunder. Energiåtervinning genom förbränning är ett bra alternativ till deponi för personliga hygienprodukter. Essity utforskar aktivt metoder för avfallshantering, som återvinning av material och kompostering.

Livscykelanalyser

Essity har använt livscykelanalyser (LCA) sedan början av 1990-talet. En LCA åskådliggör en produkts miljöpåverkan utifrån standarderna ISO 14040 och 14044 samt produktspecifika regler som finns för hygienprodukter. Det är ett standardiserat mått på miljöpåverkan i produkternas alla faser, från råvaror, produktutveckling, produktion och användning till avfallsfasen.

För varje aktivitet i livscykeln kan man med en LCA beräkna tillförsel av resurser, energi, transporter, samt vilka utsläpp till luft och vatten som genereras.

Resultatet från en LCA uttrycks i kategorier för miljöpåverkan. De LCA som Essity genomför omfattar de huvudsakliga kategorierna som beskriver potentiell påverkan på den globala uppvärmningen/klimatförändringar, vilket innebär produktens klimatpåverkan, försurning av vattendrag och sjöar samt övergödning i land- och vattensystem.

Produktsäkerhet

Essity följer strikta krav och rutiner för att säkerställa att alla material i företagets produkter är säkra för konsumenter, medarbetare och miljön. Essity har globala riktlinjer för produktsäkerhet för samtliga produkter för att säkerställa att de är säkra för sin avsedda användning. Produktsäkerhetskrav är en viktig del i Essitys globala leverantörsstandard och bolaget har ett nära samarbete med leverantörerna för att säkerställa att de lever upp till dessa höga standarder. På senare år har ett ökat fokus lagts på frågor om produktsäkerhet, en trend som fortsatte under 2017.

De kemikalier som används i produktionsprocesserna hanteras i enlighet med strikta kontroller. Den potentiella påverkan på medarbetare, kunder och miljö utvärderas. Essity väljer enbart kemikalier som klarar våra hårda säkerhetskrav.

Det är kritiskt att Essity följer alla gällande lagar och regler som gäller för våra produkter. Det gör vi för produkter där marknadsföringstillstånd/licenser från en myndighet behövs för att lansera och behålla våra produkter på marknaden, men lika viktigt är att vi agerar förenligt med regelverkskrav för produkter där godkännanden för försäljning inte behövs. Riskprodukter kan annars inte lanseras eller måste dras tillbaka från marknaden.