Väsentlighetsanalys

Väsentlighetsanalysen ger insikt i vilka frågor som är väsentliga för Essitys intressenter och den ligger till grund för bolagets strategi och verksamhet.

Sammanlagt deltog cirka 1 000 kunder, konsumenter, leverantörer, investerare, medierepresentanter, samhällsaktörer samt Essity-medarbetare i den webbaserade undersökningen som genomfördes under 2017 och som utgjorde basen för väsentlighetsanalysen.

Intressenternas synpunkter är av stor betydelse för Essitys strategiska prioriteringar. Såväl ekonomiska som miljö- och sociala aspekter omfattas av undersökningen. De ämnesområden som ingår i väsentlighetsanalysen har valts ut med vägledning av dokument som Global Reporting Initiative, FN:s Global Compact, Essitys uppförandekod samt andra ämnen som är väsentliga utifrån Essitys strategi. I undersökningen ingick 21 ämnesområden, samtliga viktiga för Essity.

De som svarade fick välja ut de tio områden de ansåg vara viktigast av dessa 21. Deras prioritering av områdena vägdes mot Essitys egen bedömning av hur viktigt området är för bolagets affärsstrategi och användes sedan som koordinater i väsentlighetsanalysen. Intressentgruppernas svar viktades för att ge en rättvis bild av resultatet. Essitys egen bedömning baseras på cirka 100 av de högsta chefernas bedömning.

Bland de fem viktigaste områdena råder god överensstämmelse mellan intressenternas och Essitys syn på vilka områden som är viktiga. Totalt sett hamnar affärsetik, innovation, kund- och konsumentnöjdhet, hälsa och säkerhet samt starka varumärken i topp. Bland investerare och analytiker hamnar bolagsstyrning näst högst och leverantörskedja och inköp på fjärde plats. Bland kunder och konsumenter hamnar produktsäkerhet och koldioxidutsläpp bland de fem högst prioriterade områdena. Bland leverantörer hamnar transparens på fjärde plats. Resultatet av undersökningen framstår som rimligt och relevant och ger oss underlag för vidareutveckling av vår strategi och verksamhet, samt för innehållet i vår års- och hållbarhetsredovisning.

Grafen visar hur de 21 olika områdena placerar sig i undersökningen: den horisontella X-axeln visar samtliga respondenters svar förutom Essitys högsta chefer vars svar redovisas i Y-axeln.

Nedan följer en redogörelse för samtliga 21 områden som ingick i undersökningen och hur de placerade sig då samtliga svar lagts samman.

Essitys väsentlighetsanalys

Essitys väsentlighetsanalys (grafiskt)
Intressenternas rangordning av ämnesområdena

Affärsetik

1

Innovation

2

Kund- och konsumentnöjdhet

3

Hälsa och säkerhet

4

Varumärken

5

Mänskliga rättigheter

6

Produktsäkerhet

7

Öppenhet

8

Koldioxidutsläpp

9

Resurseffektivitet

10

Vattenanvändning och vattenrening

11

Bolagsstyrning

12

Fiberinköp

13

Effektivitet i värdekedjan

14

Marknadspositioner

15

Konsumentavfall

16

Humankapital

17

Riskhantering

18

Digitalisering

19

Distribution

20

Skatt

21

1Affärsetik

Affärsetik gavs störst vikt i undersökningen. Fri och rättvis konkurrens är en viktig grundpelare i varje samhälle och för varje hållbar affärsverksamhet. Essity har nolltolerans för korrupt och oetiskt beteende. Essitys analys av risker relaterade till mänskliga rättigheter och korruption utgår från delbedömningar som görs av Amnesty, Sedex och Transparency International. Cirka 23 procent av Essitys intäkter genereras i länder med hög risk för kränkningar av mänskliga rättigheter. Cirka 33 procent kommer från länder med förhållandevis hög korruptionsrisk.

Essitys riskbedömning ingår även i koncernens granskningar i samband med förvärv. Arbetet mot korruption är en del av Essitys uppförandekod. Essity bedriver all verksamhet i enlighet med gällande lagar och regler och genomför regelbundet riskbedömningar avseende korruption. Här ingår due diligence-granskningar av leverantörer och andra affärspartners.

Essity har utvecklat en e-utbildning i antikorruption, översatt till 21 språk, som ingår i introduktionen för nya medarbetare. Under 2017 genomförde drygt 200 nya medarbetare utbildningen. Läs mer under affärsetik och mänskliga rättigheter i kapitlet Affärsetik och mänskliga rättigheter.

2Innovation

Innovation ansågs av intressenterna vara det näst viktigaste området. Genom att finnas nära kunder och konsumenter, förstå behoven och omvandla insikterna till produkter och lösningar bidrar Essity positivt i människors vardag, vilket stärker våra marknadspositioner och varumärken. Vi arbetar kontinuerligt med att utveckla bättre produkter och tjänster där hållbarhetsaspekten är integrerad i innovationsprocessen. Under 2017 lanserade vi 41 innovationer. Läs mer om vårt innovationsarbete i kapitlet Genom innovation bygga större varumärken.

3Kund- och konsumentnöjdhet

Kund och konsumentnöjdhet rankades tredje högst i undersökningen. Kundförståelse och konsumentinsikt avgör vilka innovationer Essity utvecklar och hur den färdiga produkten eller tjänsten levereras till marknaden. Konsumentdialogen sker bland annat med hjälp av fokusgrupper eller genom djupintervjuer. Våra säljare bidrar med stor kunskap till utvecklingsteamen. Läs mer under kunder och konsumenter i kapitlet Fokus på kunder och konsumenter.

4Hälsa och säkerhet

Hälsa och säkerhet är viktigt för våra intressenter och avgörande för Essitys verksamhet. Vi har en nollvision för arbetsplatsolyckor. Medarbetarnas säkerhet och arbetsmiljö har högsta prioritet. Utöver att främja en sund och säker arbetsmiljö på våra egna anläggningar, kontrollerar vi praxis hos leverantörerna och samarbetar med dem för att förbättra säkerhetsarbetet. Läs mer om hälsa och säkerhet i kapitlet Hälsa och säkerhet.

5Varumärken

Starka varumärken och marknadspositioner bygger på innovativa produkter och lösningar som underlättar vardagen för människor. Essity som varumärke är nytt sedan 2017. Innovativa produkter och lösningar underlättar vardagen för människor och stärker Essitys varumärken och marknadspositioner. Starka varumärken innebär att bolaget kan öka innovationernas genomslagskraft. Ett starkt företagsvarumärke bidrar till att bolaget blir mer attraktivt hos nya potentiella medarbetare. Läs mer under Varumärket Essity och våra initiativ i kapitlet Varumärket Essity och våra initiativ.

6Mänskliga rättigheter

Kränkningar av mänskliga rättigheter tas på stort allvar av Essity. Dessa rapporteras och hanteras på samma sätt som övriga fall av överträdelser av bolagets uppförandekod. Essitys metod för att bevaka mänskliga rättigheter bygger på FN:s ramverk och vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter (UNGP). Läs mer under affärsetik och mänskliga rättigheter i kapitlet Affärsetik och mänskliga rättigheter.

7Produktsäkerhet

Essity följer strikta krav och rutiner för att säkerställa att alla material i företagets produkter är säkra för konsumenter, medarbetare och miljön. Essity har globala riktlinjer för produktsäkerhet för samtliga produkter för att säkerställa att de är säkra för sin avsedda användning. I Essitys globala leverantörsstandard finns ansvarsfullt företagande, kvalitets-, produktsäkerhet-, miljö-, och sociala krav. Bolaget har ett nära samarbete med leverantörerna för att säkerställa att de lever upp till dessa höga standarder. Läs mer under hållbarhetsstyrning i kapitlet Tillverkning.

8Öppenhet

Öppen och ansvarstagande kommunikation är viktigt för Essity. Vi vill uppfattas som en transparent och professionell partner och genom att vara tillgängliga, snabba och proaktiva ska vi fortsätta att stärka Essity som ett ledande hygien- och hälsobolag. Vi redovisar vår hållbarhetsinformation enligt GRI Reporting Standards i vår års- och hållbarhetsredovisning som är granskad av externa revisorer. GRI-indexet finns i kapitlet GRI-index.

9Koldioxidutsläpp

Essity har satt upp ambitiösa klimatmål och strävar kontinuerligt efter att minimera utsläppen från egen produktion och inköpt el. Essitys arbete för att minska sin klimatpåverkan och energianvändning omsätts i många projekt, investeringar eller ändrade processer, som var och en för sig bidrar till målet att minska koldioxidutsläppen. Läs mer under klimat och energi i kapitlet Klimat och energi.

10Resurseffektivitet

Essity utgår från ett livscykelperspektiv och främjar resurseffektivitet avseende sin produktion, sina produkter, tjänster och innovationer. Vi initierar samarbeten och undersöker lösningar för att minimera avfall, hitta alternativa användningsområden och/eller skapa nya resurser – i hela kedjan från råvara till slutkonsument.

Essity använder livscykelanalyser för att minimera spill hela vägen från produktdesign, till tillverkning och efter användning. En del i Essitys innovationsprocess är att undersöka hur Essity kan minska produkternas miljöpåverkan under hela produktcykeln, inklusive avfallsfasen. Läs mer under resurseffektiva produktion i kapitlet Resurseffektiv produktion.

11Vattenanvändning och vattenrening

Vattenfrågan hanteras systematiskt. Essity strävar efter att minska användningen, vi följer upp vattenanvändningens omfattning och ursprung samt utloppsvattnets kvalitet. Läs mer i kapitlet Vatten.

12Bolagsstyrning

En transparent organisation och styrning av Essity är nödvändig för att stödja bolagets strategi och att säkerställa koncernens åtagande mot alla sina intressenter. Se även bolagsstyrning i kapitlet Bolagsstyrning.

13Fiberinköp

Ansvarsfulla inköp är viktigt för Essity, och inkluderar att säkerställa att koncernens fiberinköp sker från ansvarsfulla källor. Essity äger inte skog men bidrar till ett hållbart skogsbruk genom mål och styrning av fiberinköp. Detta i syfte att säkerställa hållbar skogsförvaltning, bevarande av ekosystem och biologisk mångfald samt skydda ursprungsbefolknings rättigheter. Läs mer under ansvarsfulla inköp i kapitlet Ansvarsfulla inköp.

14Effektivitet i värdekedjan

Essitys ambition är att främja hållbar och ansvarsfull affärspraxis i hela leverantörskedjan genom att välja och belöna samarbetspartner som delar samma värderingar som Essity och som uppfyller Essitys uppförandekod och globala leverantörsstandard. Vi vill säkerställa att kunder och konsumenter får säkra varor och tjänster med hög kvalitet som levereras med respekt för människa och miljö. Läs mer under hållbarhetsstyrning i kapitlet Hållbarhetsstyrning.

15Marknadspositioner

Att stärka Essitys positioner och förbättra kännedomen om Essitys produktvarumärken, driver lönsamhet och understödjer tillväxt. Läs mer om Essitys marknadspositioner i kapitlet Den globala hygien- och hälsomarknaden.

16Konsumentavfall

Essity är medvetet om behovet av lösningar avseende konsumentavfall, De material vi använder ska vara kompatibla med befintliga och framtida avfallshanteringssystem. Vi arbetar med att utveckla modeller för att minimera avfallet genom exempelvis nedbrytbara material, återvinning och förbränning. Läs mer om avfallshantering i kapitlet Avfallshantering.

17Humankapital

Humankapital ges mindre vikt av intressenterna än av Essity. Det verkar rimligt att vi själva har en större insikt i hur avgörande medarbetarnas inställning och kompetens är för Essitys framgång. Våra medarbetarundersökningar ger oss värdefull kunskap om medarbetarnas synpunkter och utgör ett verktyg i förbättringsarbetet. För Essity är det viktigt att attrahera, behålla och utveckla topptalanger. Läs mer om medarbetare i kapitlet Skapa förutsättningar för våra medarbetare att uppnå sin fulla potential i ett vinnande lag.

18Riskhantering

Essity hanterar ekonomiska, sociala, miljömässiga och bolagsstyrningsrisker på effektivast sätt för att säkerställa att Essity kan nå uppställda mål för koncernen. Läs mer under risk och riskhantering i kapitlet Risker och riskhantering.

19Digitalisering

Essity arbetar med digitalisering för att maximera värdeskapandet för våra kunder, konsumenter, ägare och andra intressenter. Ett ökat digitalt fokus innebär att använda digitala lösningar för att förbättra effektivitet och produktivitet, att bygga kund- och konsumentlojalitet, ständigt utveckla Essitys digitala plattformar för att göra våra produkter och lösningar ännu mer tillgängliga och att sprida kunskap om hygien och hälsa via sociala medier. Läs mer i kapitlet Digitalisering.

20Distribution

Essity följer upp miljöpåverkan från transporter och arbetar brett för att reducera utsläppen. Här ingår att öka fyllnadsgraden, tillämpa olika tekniker för sänkt bränsleförbrukning, prioritera transportmedel med mindre miljöpåverkan, minska sträckorna som körs samt att stärka upphandlingsrutinerna. Läs mer om hur vi arbetar med transporter i vår hållbarhetsstyrning i kapitlet Transporter.

21Skatt

Att betala skatt innebär för Essity att vara en god företagsmedborgare och att följa lagar och bestämmelser samt även lagens andemening. Läs mer under not B4 skatter.