D6. Övriga avsättningar

RP Redovisningsprinciper

Avsättningar redovisas i koncernens balansräkning när det finns ett legalt eller informellt åtagande till följd av en inträffad händelse och det är troligt att utbetalningar kommer att krävas för att reglera åtagandet. Det krävs också att det belopp som ska utbetalas kan uppskattas på ett tillförlitligt sätt. Avsättningen värderas till nuvärdet av de förväntade utgifterna för att reglera åtagandet.

En reserv för omstruktureringsåtgärder redovisas när koncernen har fastställt en detaljerad plan och där antingen genomförandet har påbörjats eller huvuddragen av åtgärderna har kommunicerats med berörda parter. Omstruktureringskostnader omfattar bl.a. kostnader för stängning av fabriker, nedskrivning av produktionsmaskiner eller kostnader för minskning av personal.

VBA Viktiga bedömningar och antaganden

Storleken på de avsättningar som gjorts avseende pågående nationella konkurrensutredningar är baserad på bolagets bästa bedömning gjord i samråd med lokal expertis inom området.

Avseende skatterisker så är även de baserade på Essitys bästa bedömning som oftast görs i samråd med lokal skatteexpertis.

Övriga avsättningar 2017

MSEK

Effektivi­serings­program

Skatte­risker

Miljö

Legala tvister

Övriga

Summa

Värde vid periodens början

882

520

71

1 009

334

2 816

Avsättningar

198

241

64

64

391

958

Företagsförvärv

108

69

14

191

Ianspråkstaganden

–497

–72

–10

–40

–619

Omklassificeringar

–1

61

18

–1

77

Upplösningar

–137

–1

–275

–3

–416

Omräkningsdifferenser

2

3

14

2

21

Värde vid periodens slut

555

890

66

820

697

3 028

 

 

 

 

 

 

 

Avsättningarna består av:

 

 

 

 

 

 

BR Kortfristig del

 

 

 

 

 

1 547

BR Långfristig del

 

 

 

 

 

1 481

Under 2016 uppgick periodens avsättningar till 2 165 MSEK, ianspråktagande till –1 110 MSEK, omklassificeringar till 15 MSEK samt upplösningar och omräkningsdifferenser till –29 MSEK.

Under 2015 uppgick periodens avsättningar till 852 MSEK, ianspråktagande till –571 MSEK, omklassificeringar till 109 MSEK samt upplösningar och omräkningsdifferenser till –111 MSEK.

Fördelning av övriga avsättningar på förfallotider

Fördelning av övriga avsättningar på förfallotider (stapeldiagram)

Periodens avsättningar för effektiviseringsprogram är främst hänförliga till avveckling av en produktionsanläggning för mjukpapper i USA, stängning av en mjukpappersmaskin i Storbritannien samt omstruktureringsprogram hänförliga till förvärvet av BSN medical. Periodens avsättning för skatterisker avser främst osäkerheter hänförliga till genomförda omstruktureringar. Av periodens avsättningar för miljö avser 64 MSEK skuld för utsläpp av koldioxid, vilka kommer att betalas ut under 2018. Periodens avsättningar för legala tvister avser främst utökad avsättning för tvister i Chile och Frankrike. Periodens avsättning för övrigt är främst hänförlig till utländsk skatt av engångskaraktär på anläggningstillgångar utanför Sverige hänförlig till delningen av SCA i två noterade bolag.

Periodens upplösningar avseende effektiviseringsprogram är främst hänförliga till omstruktureringsprogram i Frankrike och Indien. Periodens upplösningar för legala tvister avser främst konkurrensärende i Polen.

De avsättningar som finns vid periodens utgång hänförliga till effektiviseringsprogram avser främst omstruktureringsprogram i Frankrike, Indien samt omstruktureringsprogram hänförliga till förvärvet av BSN medical. Avsättning för skatterisker avser främst skattetvist i Danmark samt osäkerheter hänförliga till genomförda omstruktureringar. Avsättning för miljö avser främst skuld för utsläpp av koldioxid. Legala tvister består huvudsakligen av reserveringar avseende konkurrensärenden, främst hänförliga till Chile, Ungern och Spanien samt återvinningsavgifter/skatter för emballage i Frankrike. Övriga avsättningar består främst av reserv avseende utländsk skatt av engångskaraktär på anläggningstillgångar utanför Sverige.