Menshjältar

Under de senaste åren har vi sett en våg av kraftfulla och modiga kvinnor och män över hela världen som arbetat på olika sätt för att öka medvetenheten och kunskapen om mens och hur den påverkar kvinnors vardag. Genom att dela med sig av sina egna erfarenheter, uppmuntra andra att prata mer öppet om mens, utveckla läromedel och förbättra menstruell hälsa bland marginaliserade grupper, är de alla en del av en positiv utveckling som utmanar fördomar, stigman och tabun kring mens. Dessa ”mensaktivister” eller ”menshjältar” förtjänar definitivt lite tid i rampljuset. Vi kommer att presentera några av dem och deras arbete.

Arunachalam Muruganantham – Menshjältar (portrait)

Arunachalam Muruganantham, Indien

Arunachalam Muruganantham, även känd som ”Indiens menstruationsman”, är en social entreprenör som uppfann en lågkostnadsmaskin för tillverkning av bindor. Denna uppfinning blev prisad som ett stort steg i att förbättra livet för kvinnor i Indien genom att skapa arbetstillfällen och göra hygienprodukter billigare. Hans berättelse är föremål för den indiska filmen Pad Man, som släpptes i februari 2018. Människorna bakom marknadsföringen av filmen uppmanade allmänheten att dela en selfie med en binda, med bildtexten #PadManChallenge.

Chella Quint – Menshjältar (portrait)

Foto: Tania Herrera

Chella Quint, Storbritannien

Chella Quint forskar i ämnet mensutbildning och är vetenskapskommunikatör, komiker samt grundare av #periodpositive – en ”infoshop” som bedriver kampanj- och forskningsarbete för att främja bättre utbildning, utmanar budskap i media om mens och stödjer skolor och organisationer för att tackla bristen på tillgång till mensskydd för vissa på grund av ekonomiska svårigheter (”period poverty”). Hon myntade begreppet ”menspositiv” 2006.

Cinta Tort Cartró – Menshjältar (portrait)

Cinta Tort Cartró, Spanien

Cinta Tort Cartró, även känd som Zinteta, är en ung katalansk konstnär som målar sina verk på sin och andra kvinnors kroppar genom att använda vatten-, tempera- och akrylfärger. Hennes arbete utforskar tabubelagda teman kring den kvinnliga kroppen, med allt från hudbristningar till en kvinnas menscykel. Genom att förvandla mens och hudbristningar till konstverk i regnbågens alla färger, syftar Zinteta till att förändra synen på och normalisera saker som ses som brister, och inspirera människor till att se skönheten i delar av sig själva som de har fått lära sig att avsky.

Eva Wünsch and Luisa Stömer – Menshjältar (portrait)

Eva Wünsch och Luisa Stömer, Tyskland

Eva Wünsch och Luisa Stömer är grafiska formgivare samt illustratörer och författare av Ebbe & Blut (Ebb & Blod), en bok som förklarar den kvinnliga cykeln med sakkunskap och humor, utan skam. Det handlar om ”skönheten med ägglossningssmärta, estetiken i helt blekta trosor och förfiningen av ägglossningsetappen”.

Liv Strömquist – Menshjältar (portrait)

Foto: Livia Rostovanyi.

Liv Strömquist, Sverige

Liv Strömquist är en internationellt hyllad serietecknare och författare till den storsäljande boken Kunskapens frukt, där hon berättar historien om mens och hur olika kulturer och traditioner har format kvinnors hälsa. Under hösten 2017 visades hennes målningar av menstruerande kvinnor på tunnelbanestationer i Stockholm.

Nadya Okamoto and Vincent Forand – Menshjältar (portrait)

Nadya Okamoto och Vincent Forand, USA

Nadya Okamoto och Vincent Forand är grundare av den ideella organisationen Period, som arbetar med att tackla problemet med brist på tillgång till mensskydd på grund av ekonomiska svårigheter, speciellt bland hemlösa kvinnor. Organisationen tillhandahåller mensskydd till de som behöver det, lobbar för ökad tillgång till mensskydd och utbildar unga människor.

Roz Campbell – Menshjältar (portrait)

Foto: Hania Glapa

Roz Campbell, Australien

Roz Campbell är en australiensisk social entreprenör och grundare av varumärket Tsuno, som på ett etiskt sätt tillverkar miljövänliga bindor och donerar 50 procent av all vinst till International Women’s Development Agency. Under 2016 höll Campbell utställningen ”Shark Week” i Melbourne, där hon bjöd in ett 30-tal konstnärer för att illustrera olika eufemismer av mens för att belysa det faktum att det fortfarande är pinsamt att tala öppet om mens.