Vinna i utvalda marknader och produktkategorier

I de marknader och produktkategorier som vi väljer att vara verksamma strävar vi efter att ha en position som nummer ett eller nummer två. Vi jämför oss med de bästa konkurrenterna inom varje produktkategori på respektive geografisk marknad och strävar efter att prestera bättre eller i nivå med den bästa konkurrenten. Essity är global marknadsledare inom Incontinence Products under varumärket TENA samt inom Professional Hygiene under varumärket Tork. Dessutom har Essity starka varumärken och marknadspositioner inom Baby Care, Feminine Care, Medical Solutions och Consumer Tissue under varumärken som till exempel Jobst, Leukoplast, Libero, Libresse, Nosotras, Regio, Saba, Tempo, Vinda och Zewa.

Child performs (photo)

Prioriterade marknader

Essity har en klar prioritering av vilka geografiska marknader bolaget ska vara närvarande i, samt vilka produktkategorier som ska erbjudas på dessa marknader. Försäljning sker i cirka 150 länder. I ett 90-tal av dessa är vi nummer ett eller två inom minst ett produktsegment. Vi prioriterar att investera och växa marknadspositioner där lönsamheten är hög. Genom fokus på innovation och på att förbättra och bredda kund- och konsumenterbjudanden stärker vi våra marknadspositioner och varumärken. Innovationer och produktlanseringar är viktiga för att förbättra vår pris- och produktmix samt öka vår försäljning. Investeringar sker exempelvis i form av innovationsarbete, marknadsföringsaktiviteter och uppgraderade eller nya maskiner.

Åtgärda svaga marknadspositioner

Under året har Essity arbetat vidare med att åtgärda svaga marknadspositioner med otillräcklig lönsamhet. Inom exempelvis Incontinence Products i Nordamerika har genomförda åtgärder lett till fortsatta lönsamhetsförbättringar och även till att den organiska försäljningen ökat. Avvecklingen av hygienverksamheten i Indien under 2017 skedde som följd av att Essity gjorde bedömningen att lönsamhet inte kunde uppnås inom rimlig tid.

Baby walks on water (photo)

Lansering av Lotus Baby i Frankrike

Lotus förpackning (foto)

Essitys varumärke Lotus är starkt inom consumer tissue i Frankrike. Under 2017 lanserade vi även Baby Touch blöjor och våtservetter under Lotus-varumärket i landet.

Tillväxtmarknader

Essity har ambitionen att öka tillväxtmarknadernas andel av nettoomsättning och vinst eftersom potentialen för tillväxt är högre på dessa marknader då de har en lägre marknadspenetration av hygien- och hälsoprodukter än de mogna marknaderna. Vi prioriterar tillväxt på utvalda tillväxtmarknader som Kina, Sydostasien, Latinamerika, Östeuropa och Ryssland, där vi har starka marknadspositioner. Tillväxtmarknadernas andel av nettoomsättningen 2017 var 35 procent och den organiska försäljningen på tillväxtmarknader ökade med 5,3 procent under året.

Consumer Tissue in Mexico (photo)

Consumer Tissue i Mexiko

Essitys varumärke Regio har under de senaste åren växt till att idag vara marknadsledare inom Consumer Tissue i Mexiko. För att ytterligare stärka produkterbjudandet av högkvalitativt mjukpapper under Regio-varumärket samt effektivisera produktionen och säkerställa kapacitet för framtida tillväxt togs beslut under 2017 om en investering i mjukpappersproduktion vid en av våra anläggningar i Mexiko.

Bredda kunderbjudandet

För att växa våra produktkategorier och stärka marknadspositioner, arbetar vi kontinuerligt för att förbättra och expandera kund- och konsumenterbjudandet. Essity erbjuder till exempel våtservetter, hudvårdsprodukter och tvål. Att bredda kunderbjudandet handlar också om att erbjuda service och lösningar till kunder och konsumenter.

Förvärv av BSN medical

Under 2017 slutfördes förvärvet av BSN medical, ett ledande medicintekniskt företag som utvecklar, tillverkar, marknadsför och säljer produkter inom sårvård, kompressionsbehandling och ortopedi. Verksamheten ingår som produktsegmentet Medical Solutions inom vårt affärsområde Personal Care och har ledande marknadspositioner inom flera attraktiva medicintekniska produktkategorier. Förvärvet skapar en ny tillväxtplattform för Essity inom ett nytt område med framtida branschkonsolideringsmöjligheter. Essitys inkontinensverksamhet, med det globalt ledande varumärket TENA, delar samma positiva marknadsegenskaper, kundbas och försäljningskanaler som Medical Solutions, vilket möjliggör snabbare tillväxt genom korsvis försäljning.