Skapa ökat värde för aktieägarna genom lönsam tillväxt

Ett av Essitys mål är att skapa långsiktigt värde för sina aktieägare och att Essity-aktien ska leverera en högre totalavkastning än konkurrenternas.

Nurse helping an old couple (photo)

Utdelning

Essity strävar efter att ge en långsiktig stabil och stigande utdelning till sina aktieägare. Styrelsen föreslår en utdelning om 5,75 SEK per aktie för verksamhetsåret 2017. Utdelningen 2017 motsvarar en direktavkastning på 2,5 procent, beräknat på Essitys aktiekurs vid utgången av året.

Finansiella mål och utfall

Essitys finansiella mål är årlig organisk försäljningstillväxt på över 3 procent och justerad avkastning på sysselsatt kapital på över 15 procent. 2017 ökade den organiska försäljningen med 1,2 procent och den justerade avkastningen på sysselsatt kapital uppgick till 14,9 procent.

Lönsam tillväxt

Essity fokuserar på lönsam tillväxt för att öka koncernens värdeskapande och aktiens totalavkastning. Vi prioriterar att växa och investera i de produktkategorier och marknader som har hög lönsamhet. Investeringar sker exempelvis i form av innovationsarbete, marknadsföringsaktiviteter och uppgraderade eller nya maskiner. Avseende marknadspositioner med otillräcklig lönsamhet arbetar Essity för att förbättra lönsamheten. Under 2017 har Essity exempelvis fortsatt att förbättra lönsamheten och även ökat den organiska försäljningen för Incontinence Products i Nordamerika. Inom produktkategorier och på marknader där vi gör bedömningen att nödvändiga investeringar inte beräknas vara värdeskapande och där lönsamheten inte kan förbättras inom rimlig tid, har vi tagit beslut om att avveckla verksamheten. På grund av detta har hygienverksamheten i Indien avvecklats under 2017.

Värdeskapande förvärv

Essity ser en möjlighet att utöver den organiska försäljningstillväxten även växa genom förvärv. Den 3 april 2017 slutfördes förvärvet av BSN medical, ett ledande medicintekniskt företag. Förvärvet har framgångsrikt integrerats under året. Förvärvet väntas ge minst 30 MEUR i synergier med full effekt tre år efter att förvärvet slutfördes. Synergierna avser både kostnads- och försäljningssynergier genom korsvis försäljning av Incontinence Products och Medical Solutions då dessa produktsegment har gemensamma säljkanaler och kunder inom vårdsektorn.

Fokus på kostnads- och kapitaleffektivitet

Kostnads- och kapitaleffektivitet är av högsta prioritet för att stärka konkurrenskraften och öka lönsamheten och kassaflödet i koncernen. Vi strävar ständigt efter att effektivisera leverantörs- och produktionskedjan och få bättre effekt av skalfördelar för att uppnå en mer effektiv värdekedja. Under 2017 uppnåddes 1 231 MSEK i ökade kostnadsbesparingar, främst relaterade till ökade besparingar inom inköp, materialrationaliseringar samt effektiviseringar i produktionen.